Klippedomen

Klippedomen er en helligdom på Tempelhøyden i Jerusalem, bygd 687-691. Den blir ofte med urette tilskrevet kalifen Omar. Klippedomen er ingen moské, men en minnebygning reist på det stedet der profeten Muhammed ifølge tradisjonen påbegynte sin himmelfart, miraj. Denne er ifølge en innskrift bygd av omayyadekalifen Abd al-Malik.

Klippedomen ligger like ved al-Aqsa-moskeen. Begge ligger på Tempelhøyden, som er hellig for både muslimer, kristne og jøder. Det jødiske tempelet i Jerusalem lå på Tempelhøyden. Mange legender er knyttet til Tempelhøyden: Det var her Abraham skulle til å ofre sin sønn Isak da Gud stanset ham og og herfra skal trompeten lyde på dommens dag. Etter jødisk tradisjon skal Jakobs betel ha ligget her.

Klippedomen er åttekantet med tverrmål ca. 46 meter. En 30 meter høy kuppel hvelver seg over selve klippen. Kuppelen er en dobbel skallkonstruksjon der hvert skall har 32 konvergerende treribber; det innvendige skallet har rike dekorasjoner i malt og forgylt stukk, det utvendige er bordkledd og tekket med forgylte blyplater. Under jordskjelv har kuppelen flere ganger falt ned, men er blitt gjenoppbygd. Konsentrisk om den sentrale domen og atskilt fra denne ved en sirkulær arkade, ligger den åttekantede vandrehallen som tillater besøkende å sirkulere omkring helligdommen.

Bygningens form er trolig inspirert av tidligere kristne byggverk i Jerusalem, for eksempel Den hellige gravs kirke fra 300-tallet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

24. oktober 2015 skrev Sverre Olav Lundal

Det kan vel ikkje stemma at Jakobs Betel låg der Klippedomen og al Aqsa-moskeen ligg i dag. Ei vanleg oppfatning er at Betel låg ved dagens Beitin (Lus), 17 km frå Jerusalem. Når det står at Noas ark skal ha stranda på Tempelhøgda, må det skuldast ei samanblanding med Paktens ark, kista med dei ti boda som Moses fekk på Sinaifjellet. Nokre meiner paktskista ligg under Tempelhøgda ein stad, og andre seier ho er å finna i Aksum i Etiopia. Ho har truleg lidd ein ublid lagnad og blitt borte. Noas ark skal etter tradisjonen ha stranda på Ararat-fjellet.

29. oktober 2015 skrev Sverre Olav Lundal

Saknar ei attendemelding på mine kommentarar ovanfor. Det står elles i artikkelen at bygningen ikkje er nokon moské, kvifor har då artikkelen som overskrift Klippemoskeen og ikkje Klippedomen t.d.?

9. mai 2016 skrev Anne Marit Godal

Takk for innspillet og beklager treg tilbakemelding. Etter rådføring med Bente Groth har vi fjernet referansen til Noas ark, endret til Klippedomen og lagt til at Betel er her etter jødisk tradisjon.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.