Av .

Artikkelstart

Klippedomen er en islamsk helligdom på Tempelhøyden (Haram al-Sharif på arabisk) i Jerusalem, oppført i tidsrommet 687–691. Den er ikke en moské, men en minnebygning reist på det stedet der profeten Muhammed ifølge tradisjonen påbegynte sin himmelfart, miraj. Klippedomen blir ofte feilaktig tilskrevet kalifen Omar. Ifølge en innskrift er den derimot oppført av omayyadekalifen Abd al-Malik.

Faktaboks

Også kjent som
Klippemoskeen (misvisende) arabisk: Kubbat al-Sakhra, 'klippekuppelen'

Klippedomen må ikke forveksles med nabobygningen al-Aqsa-moskeen, som også ligger på Tempelhøyden. Klippedomens åttekantform og forgylte kuppel gjør det enkelt å skille den fra moskeen. Navnet Tempelhøyden gjenspeiler at det jødiske tempelet i Jerusalem lå på denne høyden, som er hellig for både muslimer, kristne og jøder.

Arkitektur

Klippedomen er åttekantet med et tverrmål på omtrent 46 meter. En 30 meter høy kuppel hvelver seg over selve klippen. Kuppelen er en dobbel skallkonstruksjon der hvert skall har 32 konvergerende treribber. Det innvendige skallet har rike dekorasjoner i malt og forgylt stukk, det utvendige er bordkledd og tekket med forgylte blyplater. Kuppelen har falt ned flere ganger under jordskjelv, men blitt gjenoppbygd. En åttekantet vandrehall omslutter den sentrale domen og er atskilt fra denne med en sirkulær arkade. Vandrehallen tillater besøkende å sirkulere omkring helligdommen.

Bygningens form er trolig inspirert av tidligere kristne byggverk i Jerusalem, for eksempel Den hellige gravs kirke fra 300-tallet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (3)

skrev Sverre Olav Lundal

Det kan vel ikkje stemma at Jakobs Betel låg der Klippedomen og al Aqsa-moskeen ligg i dag. Ei vanleg oppfatning er at Betel låg ved dagens Beitin (Lus), 17 km frå Jerusalem. Når det står at Noas ark skal ha stranda på Tempelhøgda, må det skuldast ei samanblanding med Paktens ark, kista med dei ti boda som Moses fekk på Sinaifjellet. Nokre meiner paktskista ligg under Tempelhøgda ein stad, og andre seier ho er å finna i Aksum i Etiopia. Ho har truleg lidd ein ublid lagnad og blitt borte. Noas ark skal etter tradisjonen ha stranda på Ararat-fjellet.

skrev Sverre Olav Lundal

Saknar ei attendemelding på mine kommentarar ovanfor. Det står elles i artikkelen at bygningen ikkje er nokon moské, kvifor har då artikkelen som overskrift Klippemoskeen og ikkje Klippedomen t.d.?

skrev Anne Marit Godal

Takk for innspillet og beklager treg tilbakemelding. Etter rådføring med Bente Groth har vi fjernet referansen til Noas ark, endret til Klippedomen og lagt til at Betel er her etter jødisk tradisjon.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg