Tyr

Småbåthavnen i Tyr
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Gamlebyen i Tyr
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Tyr er en havneby i det sørlige Libanon, landets fjerde største by og distriktshovedstad i guvernementet Sør-Libanon. Anslått innbyggertall var 160 000 i 2015, men nøyaktige tall er ikke kjent.

Faktaboks

Etymologi

Arabisk: صور (ṣūr), av semittisk zor, 'stein, klippe'

Også kjent som
Sur
gresk Tyros
fransk Sour
engelsk Tyre

Befolkning

Befolkningen er i all hovedsak sjiamuslimer, og de sjiamuslimske partiene Hizbollah og Amal er derfor dominerende i politikken, men det finnes også en fremtredende kristen minoritet. I byens utkant ligger en rekke palestinske flyktningleire og uformelle bosetninger, og de fleste av palestinerne som bor der er sunnimuslimer.

Historie

I oldtiden var Tyr kjent som Tyros, og er ifølge gresk mytologi fødestedet til Europa og Dido. Ved siden av Sidon var Tyros en ledende by i Fønikia. Navnet Tyros stammer fra gresk, og byen ble kalt Zor, Zur eller Tor etter det hebraiske Sôr, 'klippe'. Byen lå på en klippeøy 600 meter fra fastlandet (jf. Esek 26–27). På fastlandet rett overfor Tyros lå en by som i greske kilder ble omtalt som Palaityros, 'Gammel-Tyros', som antagelig var av eldre dato.

Tyros ble underlagt romersk styre i 68 fvt., deretter Bysants i 385 evt., før den ble erobret av araberne i 638. I 1124 falt Tyr til korsfarere etter det første korstoget, og ble etterhvert en viktig festninsgby og føydalstat underlagt Kongeriket Jerusalem. Mamelukkene tok byen i 1291 og holdt den frem til den osmanske ekspansjonen på tidlig 1500-tallet.

Kulturarv

Tyr er velkjent for sine arkeologiske etterlevninger. Ved kysten ligger blant annet ruinene av en omfattende oldtidsby med greske, romerske og bysantiske innslag. Lenger inn i landet ligger en romersk hippodrom og en nekropolis som stammer fra både den romerske og bysantinske perioden. Den historiske bydelen ble i 1984 ført opp på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv, men den fikk betydelige skader under israelske offensiver i 1978, 1982 og 1996. Byen ble også rammet av raketter under krigen i 2006, da Israel angrep Hizbollahs befestede posisjoner rundt byen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg