Homs (by i Syria)

Khalid ibn al-Walid-moskeen i Homs, rundt ett år før borgerkrigen i Syria brøt ut.
Av .
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Artikkelstart

Homs er en by i Syria, som ligger ved elven Nahr al-Asi (Orontes), omkring 150 kilometer nord-nordøst for Damaskus. Homs er hovedstad i guvernementet med samme navn, og var før borgerkrigen brøt ut i 2011 Syrias tredje største by.

Faktaboks

Også kjent som
arabisk: حمص Hims

Befolkning

Innbyggertallet er svært vanskelig å anslå grunnet store folkeforflyttninger som følge av borgerkrigen. Et estimat av befolkningen i byen og omkringliggende områder tilknyttet Homs før krigen brøt ut er på rundt 1,5 millioner innbyggere. Byen i seg selv hadde 729 650 innbyggere i 2003. Brorparten av innbyggere er sunnimuslimer, med en større minoritet av alawitter, og har historisk sett hatt en kristen minoritet i større eller mindre grad.

Næringsliv og samferdsel

Homs er et jernbaneknutepunkt og handelssenter i et fruktbart irrigasjonsområde med silke-, frukt- og korndyrking. I nyere tid har det foregått dyrking av bomull og sukkerbeter. Det finnes både tekstil- og sementindustri, et petroleumsraffineri, kunstgjødselfabrikk og en sukkerfabrikk. Baath-universitetet, som er Syrias fjerde største, ble grunnlagt i 1979.

Historie

Homs ligger på samme sted som oldtidens Emesa, kjent for det store soltempelet der den senere romerske keiser Heliogabalus var prest. Heliogabalus ble trolig født i Homs, og tok navnet fra solguden El Gebal som ble dyrket her. Byen var under romertiden styrt av prestekonger, og den ble erobret av araberne i 636, som ga byen navnet Homs. Byen ble en del av Det osmanske riket under erobringene til Selim 1 i 1516 frem til den ble en del av det moderne Syria etter første verdenskrig.

Borgerkrigen

Homs ble svært hardt rammet av borgerkrigen som brøt ut i 2011, og store deler av byen ble jevnet med jorden. Da det brøt ut protester mot myndighetene våren 2011, utviklet dette seg til voldelige konfrontasjoner mellom regimets styrker og demonstranter, og senere satte myndighetene inn militæret. Fra våren 2011 til mai i 2014 lå byen under beleiring fra regjeringsstyrkene, som til slutt tok kontroll over byen.

Under stridighetene var det flere ulike grupper involvert på hver side, og det var særlig sekterisk motivert vold som var påfallende i Homs. Tallet på døde som følge av stridighetene er uklart. Gjenoppbygning av grunnleggende infrastruktur ble påbegynt i 2018.

Les mer i Store norske leksikon:

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg