arabere

Arabere. Områder med arabisk befolkning i dag markert med mørkt grønt.

Av /Store norske leksikon ※.

Arabere. Det arabiske verdensriket i 750 med de viktigste naborikene (rød markering), og rikets vekst frem til dette året.

Av /Store norske leksikon ※.

Arabere. Selv om en stadig større del av araberne nå bor i byer, lever fremdeles mange i ørkenområder. Her en gruppe beduiner med kameler i nærheten av Sinai (Egypt).

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Det storslagne mausoleet over Hazrat Massumeh, søster av Imam Reza, den 8. imamen i sjia-tradisjonen, er et valfartssted for sjiitter. Tempelet ligger i den iranske byen Qom.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Arabere er folk som snakker arabisk. Betegnelsen araber er en avledning av et ord som i før-islamsk tid betydde ørkennomader, og som ennå (for eksempel i Koranen) brukes synonymt med beduiner. Arabere betegner i dag mer generelt alle arabisktalende folk.

Faktaboks

Uttale
arˈabere

Begrepet araber fikk sitt utvidede betydningsinnhold ved at Arabia i århundret etter Muhammeds død i 632 ble utgangspunkt for en rekke religiøst motiverte erobringskriger i middelhavslandene og Orienten, fra Den iberiske halvøy i vest til India i øst. En lang rekke ulike folk i dette området ble språklig assimilert, og smeltet etter hvert sammen med erobrerne. Som følge av dette oppviser vår tids arabiske befolkninger stor variasjon i fysiske kjennetegn og et bredt spektrum av forskjeller i kultur.

Imidlertid har islam, og ikke minst Koranens sivilrettslige regler, gitt et felles mønster for hovedtrekk i sosialt liv. Sammen med fellesskapet i språk, historie og tradisjoner utgjør dette sterke enhetsskapende faktorer bak fremveksten av den pan-arabiske nasjonalismen, som fra en sped begynnelse på 1800-tallet er blitt en betydelig politisk realitet i vår tid.

De arabiske befolkningene teller i alt anslagsvis 200 millioner, hvorav mellom 60 og 70 prosent er bosatt i byer, og bare 5 prosent er ørkenfolk.

Religion

Omkring 95 prosent av araberne er muslimer. De fleste av disse er sunni-muslimer; i det arabiske Afrika gjelder dette nesten hele befolkningen. I Libanon og Syria finnes det drusiske minoriteter. Av innbyggerne i Syria, Irak, Egypt og Jordan er rundt 5 prosent kristne arabere, og i Libanon utgjør de rundt 45 prosent.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Allen, Roger M. A: An introduction to Arabic literature, 2000
  • Beeston, A.F.L. m.fl., red.: The Cambridge history of Arabic literature, 1983-, 5 b.
  • Kronholm, Tryggve: Spegelbilder : den arabiska litteraturens historia, 1995
  • Meisami, Julie Scott & Paul Starkey, red.: Encyclopedia of Arabic literature, 1998, 2 b.
  • Toll, Christopher: Den arabiska litteraturen, [2. uppl.], 2002
  • Vinduet, årg. 56, nr. 1/2, 2002
  • Hourani, Albert: De arabiske folks historie, 2. utg., 2002 (bibliografi: 541-72)
  • Said, Edward W.: Orientalismen : vestlige oppfatninger av Orienten, 2001 (1. norske utg. 1994)
  • Vikør, Knut S.: Ei verd bygd på islam : oversikt over Midtaustens historie, 2. utg., 2004

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg