Kirke i Harissa
Interiør fra en maronittisk kirke i Harissa, Libanon.
Kirke i Harissa
Av /Shutterstock.

Maronitter er kristne som for det meste holder til i Libanon. Den maronittiske kirken er en av de katolske kirkene med østlig ritus (unert kirke).

Faktaboks

Uttale
maronˈitter

Kirkesamfunnet har navn etter eremitten Maron, som levde i Syria på slutten av 300-tallet og begynnelsen av 400-tallet.

Historikk

Kirken tok form da maronittene fikk sin første patriark på 600-tallet. Drivkraften bak kirkedannelsen var munkefellesskapet ved Marons kloster i Syria. Fra 800-tallet samlet maronittene seg i fjellandet i Nord-Libanon. Med korstogene opprettet Frankrike og Roma særlige forbindelser med maronittene i Libanon-fjellet, og i 1182 ble de innlemmet i Den katolske kirken. Maronittenes tradisjonelle liturgiske språk er klassisk syrisk.

Maronitter i dag

Det er vanskelig å tallfeste antall maronitter, da det ikke lenger er egne folketellinger. Man antar likevel at den maronittiske kirken i Libanon utgjør omtrent 20 % av befolkningen og representerer over halvparten av Libanons kristne. De fremstår som en vestlig orientert del av befolkningen, og har i moderne tid spilt en viktig rolle i Libanons økonomiske og politiske liv. Maronittene deltok aktivt i den libanesiske borgerkrigen for å verne om sin privilegerte posisjon. Denne har likevel blitt noe redusert etter 1990. Ifølge Nasjonalpakten fra 1943, revidert ved Taif-avtalen 1990, skal blant annet presidenten i Libanon være maronitt.

Mindre maronittiske grupper er bosatt i Syria; det finnes også små menigheter i Nord-Israel, i Egypt, Tyrkia og Kypros. I de senere år har det vært betydelig utvandring av maronitter fra Libanon, og det er opprettet av store diaspora-menigheter i USA, Sør-Amerika, Vest-Europa, Australia og Canada.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg