Frankrike i 1940
Pierre Laval
Pierre Laval samarbeidet med tyskerne og bekjempet motstandsbevegelsen. Etter krigen ble han anklaget for høyforrædersk samarbeid med fienden, dømt til døden og henrettet.
Av /Bibliothèque Nationale de France.

Vichy-regjeringen var den franske regjeringen fra 1940 til 1944, under andre verdenskrig. Vichy-regjeringen styrte den delen av Frankrike som ikke var okkupert av Tyskland. Fordi hovedstaden Paris var okkupert, holdt regjeringen til i Vichy.

Faktaboks

Uttale
visjˈi-
Også kjent som

Vichy-regimet, Vichy-Frankrike

I mai 1940 begynte tyskerne angrepet på Frankrike, og 22. juni ble Frankrike nødt til å undertegne en avtale om våpenhvile. Etter våpenhvilen la nasjonalforsamlingen ned den tredje republikk og gav marskalk Philippe Pétain all makt til å danne en ny regjering og nye institusjoner i Vichy. Vichy-regjeringen ble anerkjent internasjonalt som det legitime styret i Frankrike. Det hadde kontroll over den uokkuperte sørlige delen av Frankrike (frie sonen) og det franske koloniale imperiet.

Vichy-regjeringen er kjent for sitt tette politiske, økonomiske og ideologiske samarbeidet med Tyskland. Det ledet en sterk nasjonalistisk «nasjonal revolusjon» basert på slagordene «arbeid, familie, fedreland». Samarbeidet med Tyskland gjaldt også for bekjempelse av motstanden mot tysk okkupasjon og deportasjonen av jøder til konsentrasjonsleirer.

Pétains opprinnelige popularitet sank gradvis, og i 1942 ble Pierre Laval sjefen for regjeringen. Med de alliertes landing i Nord-Afrika 8. november 1942 okkuperte tyskerne den frie sonen. Sommeren 1944, etter invasjonen i Normandie, tvang tyskerne flytting av regjeringen til Tyskland 20. august 1944. 25. august ble Paris frigjort og general Charles de Gaulle erklærte Vichy-regjeringen for illegitim. Den ble erstattet av en provisorisk regjering. 15. oktober 1945 ble Pierre Laval henrettet og Pétain sendt i fengsel for livstid.

I ettertid er Vichy-regjeringen husket som høydepunktet for den franske kollaborasjonen med Tyskland under andre verdenskrig. Den har også etterlatt flere politiske tiltak som fortsatt eksisterer i dagens Frankrike, som ID-kortet og minstelønn.

Statsledere under Vichy-regjeringen

Marshalk Pétain og Adolf Hitler 25. oktober 1940
.
Lisens: CC BY SA 3.0
Periode Statsleder
1940–1942 Henri Philippe Pétain
1942–1944 Pierre Laval

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg