Aleppo, arab. Halab, tyrk. Halep, by i nordlige Syria, tidligere en provins i Det osmanske rike, beliggende i et halvørkenaktig slettelandskap nær grensen til Tyrkia, ca. 310 km nord for Damaskus. Aleppo er Syrias største by, og hadde ifølge en folketelling  2,1 millioner innbyggere i 2004. Innbyggertallet er  redusert som følge av krigen i Syria. Kampene om Aleppo, fra 2012 til regjeringen tok kontroll over hele byen i desember 2016, var de hardeste i hele krigen. Byen er også administrasjonssenter for fylket Aleppo, som er Syrias mest folkerike.

Byen Aleppo ble grunnlagt ca. 2000 år f.Kr., men kan ha vært befolket i enda to tusen år, og er en av verdens eldste kontinuerlig bebodde byer. Byen lå på den viktigste karavaneveien fra Middelhavet gjennom Syria til Bagdad og ble tidlig en viktig by, i oldtiden blant annet kalt Khalybon. Byen var endestasjon for Silkeveien. Aleppo ble forgjeves beleiret av korsfarere i 1124, og var underlagt tyrkisk styre 1517–1918.

Aleppo er fra gammelt av et samferdselsknutepunkt og en viktig handelsby, med betydelig tekstilindustri i moderne tid. Betydningen som knutepunkt for handel ble svekket av Suezkanalens åpning i 1869. Byen hadde universitet fra 1961, og har nasjonalmuseum.

Den eldre bydelen gir et orientalsk bybilde med basarer, overbygde og kronglete handlegater fra 1500- og 1600-tallet, etniske kvartaler for armenske, tyrkiske og kristen-arabiske minoriteter. Stor moské (Jami'a Zakariyyah) fra 1090, citadell fra 1200-tallet. Gamlebyen står på UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarv.

I Det osmanske rike var Aleppo i perioden 1864-1918 også et vilajet, en provins, som ble politisk omstridt ved slutten av første verdenskrig. Da Det osmanske riket gikk i oppløsning og Syria ble et mandatområde under Folkeforbundet, administrert av Frankrike, ble den største delen av provinsen inkludert i Syria, en mindre del tillagt Tyrkia. Størstedelen ble imidlertid annektert av Tyrkia, og gjennom Lausanne-traktaten forble disse områdene tyrkiske, med unntak av byen Aleppo samt Alexandretta.

Dermed ble provinsen avskåret fra sitt bakland i Anatolia, som dannet mye av den økonomiske ryggraden. Da Alexandretta ble avstått til Tyrkia i 1939 mistet byen også sin nærmeste havneby. I 1920 ble Aleppo for en kort periode opprettet som egen statsdannelse -- som ledd i en fransk plan for å gjøre Syria lettere å styre. Den påfølgende syriske føderasjon hadde først Aleppo som hovedstad, før den ble flyttet til Damaskus. Føderasjonen ble oppløst i 1924 da Aleppo og Damaskus ble slått sammen i én syrisk stat.

Aleppo, inklusive store deler av byens kulturarv, er siden 2012 til dels sterkt ødelagt av den syriske borgerkrigen. Kampene om Aleppo sto mellom opprørsstyrker som tidlig tok kontroll over de østlige deler av byen, og regjeringen som beholdt kontrollen i vest.

En rekke forskjellige opprørsstyrker tok kontroll over deler av byen, inklusive islamistiske grupper som Ahrar al-Sham og Jabhat Fateh al-Sham, såvel som grupper tilknyttet Free Syrian Army. Kampene ble intensivert etter at Russland intervenerte i krigen på regjeringens side høsten 2015. Også styrker fra Iran, Irak og Libanon deltok på regjeringens side. Kampene kulminerte i desember 2016 med en avtale om at opprørssoldater overga de områder de fortsatt hadde kontroll over, og ble evakuert fra Øst-Aleppo til Idlib. Evakuering av sivile ble samtidig gjennomført under oppsyn av FN. Evakueringen kom i stand etter megling fra Tyrkia og Russland. Da var det om lag 275 000 innbyggere i de opprørskontrollerte delene av byen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.