Media var grekernes navn på de nordvestlige delene av Iran, som omfatter Aserbajdsjan, Kurdistan og Kermanshah i det moderne Iran. Media var i oldtiden befolket av et iransk folk, mederne.

Ifølge den greske historieskriveren Herodot grunnla mederne omkring 700 fvt. et rike med en sterkt sentralisert kongemakt. Hovedstaden var Ekbatana (nå kalt Hamadan). I forbund med babylonerne nedkjempet de under kong Kyaxares det nyassyriske riket i 612 fvt. og ble en av stormaktene i Vest-Asia.

I 559 fvt. tok Kyros 2 makten over perserne og begynte sine erobringer av nye landområder, også Media. Det finnes flere versjoner av fortellingen om hvordan Media ble underlagt perserne. Herodot skriver at perserne var vasaller under Media, men at Kyros overtalte deres soldater til å gjøre opprør. Den siste kongen i Det nybabylonske riket, Nabonid, lot nedtegne at Kyros beseiret mederne i år 553 fvt.

Babylonske krøniker forteller derimot at den mediske kongen Astyages angrep Kyros 2 i 550 fvt., men at de mediske soldatene skal ha nektet å sloss og ha overlevert kong Astyages til Kyros. Denne skal så ha inntatt Ekbatana og tømt skattkammeret.

Hele det store Mederriket, som strakte seg fra Lilleasia til det østlige Iran ble nå forenet med Persia. Men mediske tradisjoner og politiske institusjoner satte fortsatt et sterkt preg på akemenidenes rike.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.