Kart over Midtøsten tidlig på 500-tallet fvt.
Kart over Midtøsten tidlig på 500-tallet fvt.
Av .
Lisens: CC BY 3.0
En meder følger etter en perser.

Relieff fra Apadama, Persepolis.

En meder følger etter en perser.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Media var grekernes navn på de nordvestlige delene av det gamle Persia, som omfatter Aserbajdsjan, Kurdistan og Kermanshah i det moderne Iran. Media var i første årtusen fvt. befolket av et iransk folk, mederne. Mederne har ikke etterlatt seg egne skriftlige kilder, så vår kunnskap om deres samfunn og erobringer stammer hovedsakelig fra ikke-mediske kilder.

Faktaboks

Uttale
mˈedia
Også kjent som

gammelpersisk Mada

Ifølge den greske historieskriveren Herodot (400–tallet fvt.) grunnla mederne omkring 700 fvt. et rike med en sterkt sentralisert kongemakt, men dette er ifølge moderne forskning for tidlig. Man antar at landet først ble samlet under kong Kyaxares (cirka 625–585 fvt.). Hovedstaden i Media var Ekbatana (nå kalt Hamadan). I forbund med babylonerne erobret Kyaxares det nyassyriske riket cirka 612 fvt., og Media ble i en periode en av stormaktene i Midtøsten.

I 559 fvt. tok Kyros 2 makten over perserne og begynte sine erobringer av nye landområder, som også omfattet Media. Det finnes flere versjoner av fortellingen om hvordan Media ble underlagt perserne. Herodot skriver at perserne var vasaller under Media, men at Kyros overtalte deres soldater til å gjøre opprør. Den siste kongen i Det nybabylonske riket, Nabonid, lot nedtegne at Kyros beseiret mederne allerede i 553 fvt.

Babylonske krøniker forteller derimot en litt annen versjon av hendelsene. Ifølge krønikene var det den mediske kongen Astyages som angrep Kyros 2 i 550 fvt., men de mediske soldatene skal ha nektet å sloss og ha overlevert kong Astyages til Kyros 2. Denne skal så ha inntatt Ekbatana og tømt skattkammeret.

Hele det store Mederriket, som strakte seg fra grensen til Lydia lengst vest i Lilleasia til det østlige Iran, ble nå forenet med Persia. Men mediske tradisjoner og politiske institusjoner satte fortsatt et sterkt preg på akemenidenes rike.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg