Historia til Det osmanske riket dreier seg om det riket og den kulturen som i tidlig moderne tid utviklet seg i Den østre middelhavsregionen med sentrum i Istanbul.
Allerede på 1500-tallet fikk riket en enorm utbredelse og omfattet fram til 1900-tallet store deler av Sørøst-Europa, Anatolia, Midtøsten, Nord-Afrika og Den arabiske halvøya.
Røttene til dette riket er i seinmiddelalderen, og osmansk historie behandler en over 600 år lang epoke fra rundt 1300 til 1923, da det som var igjen av riket etter første verdenskrig, blei avløst av Republikken Tyrkia.
Riket er oppkalt etter lederdynastiet som satt ved makten så lenge riket besto, se Det osmanske hus.
Det osmanske riket kom til å dekke mye av det samme landområdet som Det østromerske riket (se Bysants) vest til Adriaterhavet og de vestre delene av Abbasidekalifatet, inkludert Seldsjukkriket i Anatolia. Med utgangspunkt i tyrkiske og mongolske styringstradisjoner tok Det osmanske riket tok opp i seg og videreutviklet imperietradisjoner fra alle disse rikene.
Som fag har osmansk historie fokusert på den politiske utviklinga rundt herskerne, deres erobringer og palasskulturen de omga seg med i hovedstaden Istanbul. I realiteten var både hovedstaden og riket som helhet et samfunn preget av flerkultur.
Flere språk og religioner levde side om side og med forskjellig geografisk utbredelse. Når riket besto i over 600 år, handler det til dels om at det var stor fleksibilitet og pragmatisme i styringsformene. Det vil si at ulike ordninger gjaldt i forskjellige perioder og regioner og mellom folkegrupper, som klaner og såkalte milleter, det vil si befolkningsgrupper definerte ut fra religiøs tilhørighet.
Det finnes ulike oppfatninger om hva Det osmanske riket var i de første hundreåra. Ei forklaring er at det videreførte Det øst-romerske riket, ei annen at det avløste Seldsjukkriket i Anatolia. Ei tredje forklaring er at det oppsto som et løst sammensatt forbund av religiøst overbeviste muslimske krigere med mål om å underlegge seg nytt land for islam. Ei fjerde forklaring er at riket oppsto som et stammeforbund ledet av ei tyrkisk familiegruppe som kom østfra og reetablerte seg i de nordvestre delene av Anatolia etter å ha blitt drevet vestover som følge av mongolske framrykkinger på 1200-tallet. Fleksibiliteten som ligger i den typen organisering, åpner for at de ulike gruppene som kom til å assosiere seg med Det osmanske riket, alt fra begynnelsen kunne ha ulike oppfatninger om hva riket i grunnen var.
De største religiøse gruppene i Det osmanske riket var ortodoks kristendom og islam. De kristne tilhørte en rekke ulike kirkesamfunn, og muslimene tilhørte ofte forskjellige religiøse ordener (se sufisme) og fulgte ulike islamske lovskoler. Herskerne bekjente seg til islam, og fra og med 1500-tallet antok de en tydeligere sunni-islamsk profil i kontrast til safavidene i Iran, som var sjiaislamske. Storbyene i riket hadde også katolske og jødiske befolkningsgrupper, og det var landsbyer med drusere og jesidier.
- For mer detaljer om styreform, religion, språk, kunst og kultur, se artikkelen Det osmanske riket.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.