Gamal Abd al-Nasser. – Bilde, se også Arabiske liga.

Gamal Abd al- Nasser av Ukjent/NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Gamal Abdel Nasser, egyptisk offiser og politiker. Han deltok i krigen mot Israel 1948 og ble oberst. Senere var han en av lederne av kuppet mot kong Farouk 1952, og klarte å sikre seg stadig større makt gjennom sin virksomhet i revolusjonsrådet. I juni 1953 ble han visestatsminister, i februar 1954 statsminister og i november samme år også statssjef, da han overtok som formann i Revolusjonsrådet.

I november 1956 ble Nasser president i Egypt, etter at han hadde satt general Naguib ut av spill. Presidentembedet ble bekledd etter at en ny grunnlov var blitt innført, og valget av Nasser ble bekreftet i en folkeavstemning. Han forble president til sin død i september 1970.

Nasser førte en meget aktiv nasjonalistisk politikk og arbeidet for å samle de arabiske land under Egypts førerskap. Hans dristige utenrikspolitikk og radikale innenrikspolitikk skaffet ham meget stor popularitet i Egypt og i andre land i Midtøsten.

I mars 1958 ble Nasser president for Den forente arabiske republikk (Egypt og Syria) og 1962 formann for den arabiske sosialistiske union. Etter nederlaget i krigen mot Israel juni 1967 erklærte Nasser at han var trådt tilbake som president. Beslutningen ble imidlertid like etter omgjort, og han ble nå dessuten sjef for regjeringen. I 1970 distanserte Nasser seg fra de mest pågående grupper innenfor den arabiske geriljabevegelsen og anbefalte drøftinger med Israel om våpenhvile.

Hans bok Egypts frigjøring kom i norsk oversettelse 1959.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.