mongoler

Mongoler. Mongolrikene i storhetstiden. Stiplet linje viser grensene for dagens Mongolia.

Av /Store norske leksikon ※.

Mongolene var tidlig kjent for å bo i jurter. Bildet til venstre er en persisk miniatyr fra Herat, 1415. Bibliothèque Nationale, Paris. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Mongoler. Il-khanen Hülägü, sønnesønn til Dsjengis-khan, som erobret Bagdad 1258. Miniatyr fra boken Mongolenes historie, av Rasjid ad-Din, 1311. Bibliotèque Nationale, Paris. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

– Til høyre: Ilkhanene var et mongolsk dynasti i Persia, 1256–1335. Bildet viser ilkhanen selv, stammens eldste, på tronen. Miniatyrmaleri. Bibliothèque Nationale, Paris.

.
Lisens: fri

Artikkelstart

Folkegruppe i Sentral-Asia/Indre Asia, hovedsakelig i republikken Mongolia og den kinesiske autonome region Indre Mongolia, men også i republikkene Burjatia og Tuva, som er en del av Russland.

Faktaboks

Uttale
mongˈoler

Mongolene har en lang og dramatisk historie som nomadefolk, og mange lever i dag fortsatt av sine dyreflokker: hest, sau, geit, kveg, jak og kamel. Tradisjonelt var de organisert i patrilineære klaner, og klangrupper dannet større stammeenheter.

Under Dsjengis Khan på begynnelsen av 1200-tallet erobret mongolene store områder og skapte Mongolriket, av verdens største riker.

Betegnelsen 'mongoler' (mongol) brukes også om de folkene som taler mongolske språk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg