Mongoler

Mongoler. Mongolrikene i storhetstiden. Stiplet linje viser grensene for dagens Mongolia.

Av /Store norske leksikon ※.
Mongoler (miniatyr, persisk)

Mongolene var tidlig kjent for å bo i jurter. Bildet til venstre er en persisk miniatyr fra Herat, 1415. Bibliothèque Nationale, Paris. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.
Asia, mongoler

Mongoler. Il-khanen Hülägü, sønnesønn til Dsjengis-khan, som erobret Bagdad 1258. Miniatyr fra boken Mongolenes historie, av Rasjid ad-Din, 1311. Bibliotèque Nationale, Paris. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

– Til høyre: Ilkhanene var et mongolsk dynasti i Persia, 1256–1335. Bildet viser ilkhanen selv, stammens eldste, på tronen. Miniatyrmaleri. Bibliothèque Nationale, Paris.

.
Lisens: fri

Folkegruppe i Sentral-Asia/Indre Asia, hovedsakelig i republikken Mongolia og den kinesiske autonome region Indre Mongolia, men også i republikkene Burjatia og Tuva, som er en del av Russland.

Faktaboks

Uttale
mongˈoler

Mongolene har en lang og dramatisk historie som nomadefolk, og mange lever i dag fortsatt av sine dyreflokker: hest, sau, geit, kveg, jak og kamel. Tradisjonelt var de organisert i patrilineære klaner, og klangrupper dannet større stammeenheter.

Under Dsjengis Khan på begynnelsen av 1200-tallet erobret mongolene store områder og skapte Mongolriket, av verdens største riker.

Betegnelsen 'mongoler' (mongol) brukes også om de folkene som taler mongolske språk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg