Mongoler

Mongoler. Mongolrikene i storhetstiden. Stiplet linje viser grensene for dagens Mongolia.

Av /Store norske leksikon ※.
Mongoler (miniatyr, persisk)

Mongolene var tidlig kjent for å bo i jurter. Bildet til venstre er en persisk miniatyr fra Herat, 1415. Bibliothèque Nationale, Paris. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.
Asia, mongoler

Mongoler. Il-khanen Hülägü, sønnesønn til Dsjengis-khan, som erobret Bagdad 1258. Miniatyr fra boken Mongolenes historie, av Rasjid ad-Din, 1311. Bibliotèque Nationale, Paris. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

– Til høyre: Ilkhanene var et mongolsk dynasti i Persia, 1256–1335. Bildet viser ilkhanen selv, stammens eldste, på tronen. Miniatyrmaleri. Bibliothèque Nationale, Paris.

.
Lisens: fri

Mongoler er betegnelsen på et folk i Sentral-Asia/Indre Asia. Begrepet mongoler kan også referere til både en etnisk gruppe, primært bosatt i Mongolia, Kina og Russland, som har historiske eller kulturelle aspekter knyttet til dem.

Faktaboks

Uttale
mongˈoler

Mongolene har en rik nomadisk arv, som tradisjonelt lever i yurter (gers) og engasjerer seg i pastoral nomadisme, og gjeter husdyr over de enorme steppene i Sentral-Asia. Mange lever fortsatt i dag av sine dyreflokker inkludert hest, sau, geit, kveg, jak og kamel. Tradisjonelt var de organisert i patrilineære klaner, og klangrupper dannet større stammeenheter.

Mongolsk språk

Begrepet mongoler (mongol) brukes også om folkeslag som taler mongolske språk. Det offisielle språket i Mongolia er mongolsk, et medlem av den mongolske språkfamilien. Den tradisjonelle skriften er klassisk mongolsk, men kyrillisk er nå standard skriftsystem.

Mongoler som etnisk gruppe

Flertallet av mongoler tilhører den etniske gruppen khalkha. Imidlertid er det også andre mongolske etniske grupper, som burjater, kasakhere og andre, hver med sine egne distinkte kulturelle egenskaper.

Mongolsk religion

Historisk sett praktiserte mongoler tengriisme, en sjamanistisk religion sentrert rundt natur og himmeltilbedelse. Over tid ble tibetansk buddhisme, også kalt lamaisme, en betydelig kulturell og religiøs innflytelse.

Mongolriket

Mongolriket, grunnlagt av Djengis Khan på 1200-tallet, ble det største sammenhengende imperiet i historien. Det strakte seg fra Øst-Europa til Asia, og la til rette for kulturell utveksling langs Silkeveien.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg