mamelukkene

Mamelukkene
Mamelukkene slo armenerne i 1266.
Av .

Artikkelstart

Mamelukkene var de (oftest hvite) slavene som dannet de egyptiske sultanenes livvakt til hest. Systemet med soldatslaver av ikke-arabisk herkomst ble vanlig under abbasidene (749–1248). Ved at de stod direkte under kalifen og var uavhengige av arabiske stammer eller familier, hadde mamelukkene en høy grad av lojalitet mot kalifen.

Faktaboks

Uttale
mamelˈukker
Etymologi
arabisk mamluk, ‘kjøpt slave’

Mamelukk-sultanatet

Etter hvert fikk mamelukkene større og større makt, og rundt 1250 tilrev de seg den reelle makten i Egypt og beholdt den til 1517. Osmanenes sultan Selim 1 seiret over mamelukkene ved Aleppo i 1516 og avsatte den siste sultan, Tuman-Bey (1517). Osmanene delte styret i Egypt mellom 24 mamelukk-beyer under en utsendt tyrkisk pasja.

I 1798 ble mamelukkene slått av Napoleon ved pyramidene, og i 1811 knekket Muhammad Ali resten av deres makt ved grufulle drap på deres høvdinger.

I Nord-India

Også i Nord-India fantes arabiske mamelukk-dynastier fra 1200- til 1400-tallet; de fleste regenter av denne slekten hersket over den indiske befolkningen med stor grusomhet og fanatisk trosiver.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg