armenere

Mamelukkene
Armenerne ble slått av mamelukkene i 1266.
Av .
det armenske folkemordet
Ofre for det armenske folkemordet, foto fra en bok publisert i 1918.

Armenere, folk i det sørlige Kaukasus, hovedsakelig i republikken Armenia, hvor de utgjør cirka 98 prosent av befolkningen og teller i overkant av 3 millioner (2017). Inkludert diaspora er det anslått at det er rundt 8 millioner armenere.

Faktaboks

Uttale
armˈenere

Opp gjennom historien har armenerne i lange perioder vært underlagt fremmed herredømme, blant annet persisk, tyrkisk og russisk; den tyrkiske undertrykkingen kulminerte i det som ansees som regulært folkemord på mellom én og to millioner armenere i årene 1915–1920. Delvis som et resultat av denne dramatiske historien finnes det armenske minoriteter i en rekke land, blant annet i Georgia, Russland, Iran, Syria og Libanon. I USA, Canada, Australia og Sør-Amerika bor det flere hundre tusen mennesker av armensk opprinnelse; det bor også mange i Europa, spesielt i Frankrike.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev slettet bruker

Det er omdiskutert om det var et folkemord, og antalle døde/drepte er og årsakene til dette er også omdiskutert. Se for eksempel Folkemordenes Svarte Bok, utgitt av Universitet i Oslo. Brittannica kaller dette for massakrer og opererer med at antalle døde/drepte var 600 000.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg