Armenere, folk i det sørlige Kaukasus, hovedsakelig i republikken Armenia, hvor de utgjør cirka 98 prosent av befolkningen og teller i overkant av 3 mill. (2017). Inkludert diaspora er det anslått at det er rundt 8 millioner armenere.

Opp gjennom historien har armenerne i lange perioder vært underlagt fremmed herredømme, blant annet persisk, tyrkisk og russisk; den tyrkiske undertrykkingen kulminerte i det som ansees som regulært folkemord på mellom én og to millioner armenere i årene 1915–20. Delvis som et resultat av denne dramatiske historien finnes det armenske minoriteter i en rekke land, blant annet i Georgia, Russland, Iran, Syria og Libanon. I USA, Canada, Australia og Sør-Amerika bor det flere hundre tusen mennesker av armensk opprinnelse; det bor også mange i Europa, spesielt i Frankrike. 

Les mer i Store norske leksikon

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

27. januar 2013 skrev slettet bruker

Det er omdiskutert om det var et folkemord, og antalle døde/drepte er og årsakene til dette er også omdiskutert. Se for eksempel Folkemordenes Svarte Bok, utgitt av Universitet i Oslo. Brittannica kaller dette for massakrer og opererer med at antalle døde/drepte var 600 000.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.