Bagdad

Bagdad ligger på begge sider av elven Tigris. Byen, som har 6,6 millioner innbyggere, har etter 1991 fått store skader i forbindelse med krigshandlinger. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Bagdad, hovedstad i Irak, ligger på begge sider av Tigris. I storbyområdet bor det 6 643 000 innbyggere (estimat for 2015, FNs befolkningsdivisjon).

Faktaboks

Uttale
bˈagdad
Etymologi
persisk, ‘Guds gave’
Også kjent som
Baghdad

Kultur

Bagdad har tradisjonelt stått for ca. 2/3 av Iraks industri og størstedelen av handelen. Byen har flere universiteter, høyskoler og museer.

Bagdad har flere hundre moskeer og minareter, blant annet Kazimayn-moskeen med gullbelagt tårn. Andre kjente monumenter er Abbasid-palasset og Mustansiriya, begge eksempler på arkitektur fra 1200-tallet. Svært mange av disse bygningene ble imidlertid ødelagt og/eller plyndret i forbindelse med regimets fall i 2003 og senere.

Historie

Golfkrigen. I april 2003 fikk amerikanske styrker kontroll over størstedelen av Bagdad. Den forhatte statuen av Saddam Hussein på Shahid-plassen ble revet ned. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Irak. Monumentet over Den ukjente soldats grav i Bagdad. Monumentet ble revet rundt 1980. I bakgrunnen Martyrenes moské.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Bagdad ligger i krysspunktet mellom tradisjonelt viktige handelsruter; Tigris har vært en hovedåre for samferdselen siden de eldste tider, mot nordøst går veier til Iran, mot vest til Syria og sørvest til Den arabiske halvøy.

Den eldste byen lå på østsiden av Tigris, men ca. år 760 ble den flyttet over på vestsiden av kalifen Almansor, og byen ble senere hovedstad i kalifatet -- en verdensby, hvor orienthandelen ble samlet.

Sin største berømmelse hadde Bagdad under kalifen Harun al-Rasjid (786–809), kjent fra Tusen og én natt. Mongolenes herjing i 1258 ødela byen og landet omkring, men et verre slag for Bagdad var oppdagelsen av sjøveien til India, som ledet handelen andre veier. Tyrkere og persere kjempet lenge om Bagdad, som endelig ble tyrkisk på begynnelsen av 1800-tallet.

I 1917 ble byen erobret av britiske tropper, og i 1920 ble den hovedstad i Irak. Byen fikk betydelige skader under Golfkrigen 1991. Særlig ble industriområdene hardt bombet. Bagdads internasjonale lufthavn ble gjenåpnet i 2000 etter å ha vært stengt i ti år på grunn av FN-sanksjoner.

Byen fikk igjen betydelige skader i krigshandlinger 2003. Både i mellomkrigstiden (mellom de to golfkrigene) og etter 2003 har byen forfalt i betydelig grad på grunn av manglende vedlikehold, manglende investeringer og mange ødeleggende bombeangrep.

Les mer i Store norske leksikon

Kilder

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg