Aust-Agder - administrasjon, skoler m.m

Administrasjonen i Aust-Agder fylkeskommune lå i Arendal frem til årsskiftet 2015/16, men senere har de to Agder-fylkene hatt felles fylkesmann med sete i Kristiansand. Flere av fagadministrasjonene under Fylkesmannen i Aust-Agder vil imidlertid fortsatt være lokalisert til Arendal, se Arendal tettsted. Siden sammenslåingen av Arendal og omegnskommunene Hisøy, Tromøy, Moland og Øyestad i 1992 har Aust-Agder hatt 15 kommuner.

Aust-Agder omfatter fire prostier, Aust-Nedenes, Arendal, Vest-Nedenes og Otredal (omfatter også Vennesla i Vest-Agder), med i alt 33 sogn (utenom Vennesla). Fylkets åtte østligste kommuner utgjør et tingrettsdistrikt, Aust-Agder, mens de sju vestligste kommunene, alle de fem i Setesdal, samt Birkenes og Lillesand, hører til Kristiansand tingrettsdistrikt. Hele fylket hører til Agder politidistrikt som består av begge Agder-fylkene med unntak av Sirdal i Vest-Agder.

Aust-Agder har et godt utbygd videregående skoleverk med i alt sju fylkeskommunale skoler, en i Setesdal (Setesdal vidaregåande skule) med avdelinger i Valle, Hovden og Hornnes, én i de indre skogbygder (Åmli, avdeling av Tvedestrand og Åmli videregåeande skole). De øvrige skolene ligger i kystkommuner: Risør videregående skole, to i Arendal (henholdsvis Arendal og Sam Eyde videregående skoler), Grimstad (Dahlske vidergående skole) og Lillesand (Møglestu videregående skole). Ellers har fylket en privat videregående skole, Drottningborg videregående skole i Grimstad (Norsk Luthersk Misjonssamband) og to folkehøyskoler, Folkehøgskolen Sørlandet i Birkenes og Risøy Folkehøyskole i Tvedestrand, begge tilhørende Normisjon. Ellers driver Staten skogskole i fylket, Statens skogskole i Bygland.

Universitetet i Agder ble formelt åpnet i 2007. Virksomheten er samlet på to større områder, i henholdsvis Kristiansand (Gimlemoen) og Grimstad (Teknologisenteret). Det er opprettet fem fakulteteter (for henholdsvis helse- og idrettsvitenskap, humaniora og pedagogikk, samfunnsvitenskap, teknologi og realfag og kunstfag), samt en handelshøyskole og en avdeling for lærerutdanning. Telenor har hovedkontor for sine i alt sju kompetansesentre i Grimstad. I Flødevigen på Hisøy i Arendal ligger Statens marinbiologiske forsøksstasjon. Sørlandet sykehus HF Arendal ligger like nordvest for bysenteret.

Fylkets største dagsavis er Agderposten som utkommer i Arendal. For øvrig flere lokalaviser som ikke utkommer daglig. Fædrelandsvennen i Kristiansand har økende utbredelse som landsdelsavis også i Aust-Agder.

Les mer i Store norske leksikon

  • Agders historie, utg. av Agder historielag, 1991-, 4 b., isbn 82-90575-21-1, Finn boken
  • Kristiansen, Alv, red.: Agder, 1977, isbn 82-05-06463-6, Finn boken
  • Kaastrup, Sølvi & Per Kaastrup: Agder-bibliografien, b. 2[og]3, 1986–97, Finn boken
  • Vevstad, Jens, red.: Aust-Agder fylke gjennom 100 år, 1943

Kommentarer (2)

skrev Trond Olav Svendsen

Hei! Første avsnitt i seksjonen om Administrasjon m.m. bør ajourføres. En ordning med felles fylkesmann med Vest-Agder ble vel innført fra 1. januar 2016. Med vennlig hilsen Trond Olav Svendsen

svarte Geir Thorsnæs

Dette med felles fylkesmann er rettet opp. Med hilsen Geir Thorsnæs

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg