Aust-Agder – administrasjon, skoler m.m

Administrasjonen i Aust-Agder fylkeskommune ligger i Arendal. Byen er frem til årsskiftet 2015/16 også sete for fylkesmannsembetett, men da vil de to Agder-fylkene vil få felles fylkesmann med sete i Kristiansand. Flere av fagadministrasjonene under Fylkesmannen i Aust-Agder vil imidlertid fortsatt være lokalisert til Arendal, se Arendal tettsted. Siden sammenslåingen av Arendal og omegnskommunene Hisøy, Tromøy, Moland og Øyestad i 1992 har Aust-Agder hatt 15 kommuner.

Aust-Agder omfatter fire prostier, Aust-Nedenes, Arendal, Vest-Nedenes og Otredal (omfatter også Vennesla i Vest-Agder), med i alt 33 sogn (utenom Vennesla). Fylkets åtte østligste kommuner utgjør et tingrettsdistrikt, Aust-Agder, mens de sju vestligste kommunene, alle de fem i Setesdal, samt Birkenes og Lillesand, hører til Kristiansand tingrettsdistrikt. Hele fylket hører til Agder politidistrikt som består av begge Agder-fylkene med unntak av Sirdal i Vest-Agder.

Aust-Agder har et godt utbygd videregående skoleverk med i alt 7 fylkeskommunale skoler, en i Setesdal (Setesdal vidaregåande skule) med avdelinger i Valle, Hovden og Hornnes, én i de indre skogbygder (Åmli, avdeling av Tvedestrand og Åmli videregåeande skole), og de resterende i kystkommunene: Risør videregående skole, to i Arendal (henholdsvis Arendal og Sam Eyde videregående skoler), Grimstad (Dahlske vidergående skole) og Lillesand (Møglestu videregående skole). Ellers har fylket en privat videregående skole, Drottningborg videregående skole i Grimstad (Norsk Luthersk Misjonssamband) og to folkehøyskoler, Folkehøgskolen Sørlandet i Birkenes og Risøy Folkehøyskole i Tvedestrand, begge tilhørende Normisjon. Ellers driver Staten skogskole i fylket, Statens skogskole i Bygland.

Universitetet i Agder ble formelt åpnet i 2007. Virksomheten er samlet på to større områder, i henholdsvis Kristiansand (Gimlemoen) og Grimstad (Teknologisenteret). Det er opprettet fem fakulteteter (for henholdsvis helse- og idrettsvitenskap, humaniora og pedagogikk, samfunnsvitenskap, teknologi og realfag og kunstfag), samt en handelshøyskole og en avdeling for lærerutdanning. Telenor har hovedkontor for sine i alt sju kompetansesentre i Grimstad. I Flødevigen på Hisøy i Arendal ligger Statens marinbiologiske forsøksstasjon. Sørlandet sykehus HF Arendal ligger like nordvest for bysenteret.

Fylkets største dagsavis er Agderposten som utkommer i Arendal. For øvrig flere lokalaviser som ikke utkommer daglig. Fædrelandsvennen i Kristiansand har økende utbredelse som landsdelsavis også i Aust-Agder.

  • Agders historie, utg. av Agder historielag, 1991-, 4 b., isbn 82-90575-21-1, Finn boken
  • Kristiansen, Alv, red.: Agder, 1977, isbn 82-05-06463-6, Finn boken
  • Kaastrup, Sølvi & Per Kaastrup: Agder-bibliografien, b. 2[og]3, 1986–97, Finn boken
  • Vevstad, Jens, red.: Aust-Agder fylke gjennom 100 år, 1943

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.