Brokke kraftverk

Brokke kraftverk er et vannkraftverk i Valle kommune i Agder. Hovedvassdrag er Otravassdraget.

Vannet overføres fra inntaksmagasinet Botsvatn (551–495 meter over havet) i en 31 kilometer lang tilløpstunnel. Botsvatn tilføres vann via Holen kraftverk fra Vatnedalsvatnet (840–700 meter over havet) og Urevatnet (1175–1141 meter over havet). Dessuten hentes vann fra flere bekkeinntak. Brutto fallhøyde er 303 meter, som utnyttes i fire francis-aggregater; tre like, som til sammen yter 300 MW, og ett som yter 140 MW. Midlere årsproduksjon er 1462 GWh.

De tre første aggregatene i Brokke kraftverk ble satt i drift i 1964. Da demningen i Botsvatnet stod ferdig i 1976 ble stasjonen utvidet med et fjerde aggregat. Det er bygget et betydelig antall terskler, som kombinert med slipp av minstevannføring sørger for at elva fortsatt har et vannspeil på deler av strekningen.

Otra Kraft DA er ansvarlig for den daglige driften og forvalter konsesjoner og forpliktelser når det gjelder manøvrering og regulering av vassdraget. Statkraft er medeier gjennom sitt eierskap i Skagerak Energi og Agder Energi. Brokke er et besøkskraftverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg