I arkivering er skillet mellom program og data mindre klart, og gevinsten ved maskinell behandling må ligge i tiden som kreves for å finne frem i, lagre og oppdatere store mengder informasjon. Arkivering omfatter både strukturert lager og gjenfinningsmetode. Dokumenter må ordnes fysisk etter bestemte prinsipper, og katalogiseres. Det må lages arkivkort, gjerne flere for hvert dokument, der de henvises til etter emne, forfatter, dato og andre kriterier.
Arkivering er vanskeligere å mekanisere enn opptellinger og beregninger. Det lot seg ikke gjøre før dataanlegg kunne utstyres med masselagre der informasjon kan søkes, finnes, lagres og oppdateres svært raskt. Siden 1970-årene har det i stigende utstrekning vært mulig å overføre både arkivkort og selve dokumentene til elektroniske arkiv (databaser). Prinsipper for datastrukturering er sammenarbeidet til en matematisk fundert teori om relasjonsdatabaser, det vil si arkiv der informasjon lagres slik at relasjoner mellom ulike typer informasjon er tatt hensyn til. Hovedprinsippet er at informasjon ikke skal registreres mer enn én gang, og at tabeller med ulik informasjon skal henvise til hverandre.
Moderne relasjonsdatabaser prosesserer transaksjoner, det vil si innkommende og utgående elementer av informasjon. I banksystemer kan meldinger om uttak fra konto komme fra minibankterminal, prosessering av brevgiro, fra betalingsterminal i en butikk osv. Arkivet skal gi informasjon om bevegelsene på kontoen og om status. Systemet som helhet består av en rekke delsystemer som både initierer transaksjoner og mottar transaksjoner fra andre deler av systemet. Et regnskapssystem håndterer alt fra bilagsføring til årsoppgjør. Moderne arkivsystemer er i høyeste grad også systemer for opptelling.
Når all informasjon utveksles elektronisk, er det fristende å lage programvare som tar seg av menneskelige gjøremål, for eksempel kjøp og salg av aksjer for å regulere et marked eller for å sikre marginale gevinster automatisk («program trading»). Slik programvare fikk mye av skylden for det internasjonale børskrakket i oktober 1987, og bruk og virkningsmåte er siden strengt regulert.
Fremveksten av internett siden midten av 1990-årene har gjort digitale arkiv umiddelbart tilgjengelige for alle og enhver, uavhengig av hvor man befinner seg. I praksis kan hele Internett betraktes som et verdensomspennende digitalt arkiv med bøker, dokumenter, nyheter, musikk og levende bilder, der informasjon distribueres raskt og effektivt, der kopier kan tas øyeblikkelig uten kvalitetsforringelser, slik at etablerte distribusjonsformer står for fall. Hittil er dette mest påtakelig for musikk- og videobransjen der man er avhengig av avspillingsutstyr som lett kan realiseres som programvare på en PC. Samtidig er mengder av klassisk skjønnlitteratur på en rekke språk gratis tilgjengelig på Internett, som fortjener betegnelsen «det universelle bibliotek».
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.