Sagbruk
Sagbruk er et industrielt anlegg for saging av tømmer til skurlast (planker, bord, lekter med mer).
Av /iStockphoto.

Sagbruk er et industrielt anlegg for saging av tømmer til skurlast (planker, bord, lekter med mer). Et moderne sagbruk består vanligvis av tømmersorteringsanlegg, tømmerinntak, barkemaskin som fjerner barken, sagmaskiner som deler opp stokkene (sirkelsager, båndsager, rammesager, redusermaskiner eller kombinasjoner av disse), flishugger for hugging av bakhun til celluloseflis, råsorteringsanlegg, trelasttørker og tørrsorteringsanlegg.

Foran og i de forskjellige maskiner er det i dag avanserte måle- og optimeringsutstyr som bidrar til økonomisk best mulig uttak av tømmeret. I svært mange tilfeller er sagbruket kombinert med forskjellige former for videreforedling, som høvleri for produksjon av paneler, gulvbord, listverk og annet, trykkimpregneringsanlegg, takstolproduksjon med mer.

Historikk i Norge

Elvestryk med sagbruk

I Norge kom de første sagbruk i drift på 1500-tallet. De var basert på oppgangssager drevet med vannkraft. Sagbruk nær Strand i Valdres, 1850-tallet, malt av Johan Christian Dahl.

Av /Digitaltmuseum/Kunstmuseene i Bergen.

I Norge kom de første sagbruk i drift på 1500-tallet. De var basert på oppgangssager drevet med vannkraft. Sirkelsagen kom i bruk først rundt 1850 og ble til å begynne med drevet med vannkraft eller med lokomobil. Driften av sagbruk var til tider underlagt kongelig bevilling (se sagbruksprivilegier). Kraftkilden for de fleste sagbruk er nå elektrisk energi, men for oppvarming av tørkeanlegg og produksjonslokaler finnes ofte forbrenningsanlegg for bark og andre biprodukter som er lite egnet til andre formål.

Våre sagbruk er stort sett plassert i skogsområder, og de er av høyst forskjellig størrelse, med en årlig produksjon fra 10 000 til over 300 000 m3 skurlast. I de senere år har det vært en tendens til konsentrasjon av sagbruk under felles eierskap og ledelse ved fusjoner eller oppkjøp. Mange mindre bruk har i slike prosesser innstilt virksomheten. De større brukene krever tømmertilgang fra temmelig store områder. De fleste gjør nå utstrakt bruk av automatikk. I tillegg til handelsbrukene er det mange små, enkle gårdssager, som utelukkende produserer byggematerialer for eierens og naboers behov.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg