Haukefamilien er en familie av fugler i ordenen  haukefugler (Accipitriformes). Den omfatter omkring 250 arter utbredt over hele verden.

Fuglene i haukefamilien er gode flygere som ofte kretser i luften. Vingene er brede, bena kraftige og klørne skarpe og velegnet til å drepe byttet med. De skiller seg fra falkene bl.a. ved at de har ovale nesebor uten sentertapp, og ved at de mangler såkalt falketann. Fra kondorene skilles de bl.a. ved at de har baktå.

Nitten arter er påtruffet i Norge, pluss én art som antas å ha rømt fra fangenskap. Ti arter har hekket i Norge: hønsehauk, spurvehauk, myrhauk, sivhauk, fjellvåk, musvåk, vepsevåk, glente (hekket på 1800-tallet), kongeørn  og havørn

Haukeslekten, Accipiter, er representert i Norge med to arter, hønsehauk og spurvehauk, mens slekten omfatter ca. 50 arter over hele verden.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

5. januar 2017 skrev Lise Andersen

Hva med Haukugla ? her på sørlandet .Tar den skærer også ?

19. mai 2017 svarte Andreas Tjernshaugen

Hei Lise, du kan lese om haukugla i artikkelen https://snl.no/haukugle. Der står det at haukugla er smågnagerspesialist, jeg vet dessverre ikke hva den ellers kan finne på å spise. Haukugla hører i hvert fall til uglene, ikke haukefamilien. Beklager at det har tatt alt for lang tid før du fikk svar! Beste hilsen Andreas Tjernshaugen, redaktør

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.