Musvåk

Musvåk Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.
Gribber
Gribber rundt et sebrakadaver i Afrika.

Haukefamilien er en familie av fugler i ordenen haukefugler (Accipitriformes). Den omfatter omkring 250 arter utbredt over hele verden.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Accipitridae

Beskrivelse

Fuglene i haukefamilien er gode flygere som ofte kretser i luften. Vingene er brede, bena kraftige og klørne skarpe og velegnet til å drepe byttet med. De skiller seg fra falkene blant annet ved at de har ovale nesebor uten sentertapp, og ved at de mangler såkalt falketann. Fra kondorene skilles de blant annet ved at de har baktå.

Arter i Norge

19 arter er påtruffet i Norge, pluss én art som antas å ha rømt fra fangenskap. Ti arter har hekket i Norge: hønsehauk, spurvehauk, myrhauk, sivhauk, fjellvåk, musvåk, vepsevåk, glente (hekket på 1800-tallet), kongeørn og havørn.

Haukeslekten, Accipiter, er representert i Norge med to arter; hønsehauk og spurvehauk, mens slekten omfatter cirka 50 arter over hele verden.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

haukefamilien
Accipitridae
Artsdatabanken-ID
3851
GBIF-ID
2877

Kommentarer (2)

skrev Lise Andersen

Hva med Haukugla ? her på sørlandet .Tar den skærer også ?

svarte Andreas Tjernshaugen

Hei Lise, du kan lese om haukugla i artikkelen https://snl.no/haukugle. Der står det at haukugla er smågnagerspesialist, jeg vet dessverre ikke hva den ellers kan finne på å spise. Haukugla hører i hvert fall til uglene, ikke haukefamilien. Beklager at det har tatt alt for lang tid før du fikk svar! Beste hilsen Andreas Tjernshaugen, redaktør

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg