Riksvei er en vei hvor staten bærer utgiftene til planlegging, bygging, utbedring, vedlikehold og drift, også utgifter til ekspropriasjon av grunn.

Faktaboks

Også kjent som

Rv.

Riksveiene administreres i hovedsak av Statens vegvesen, Vegdirektoratet. Fra 2016 fikk Nye Veier AS ansvar for utbygging av utvalgte strekninger på riksvegnettet. Samlet riksveilengde i Norge i 2019 er cirka 10 700 km.

Nummerering

Riksveier er merket med hvitt veinummer på grønt, firkantet skilt med hvit bord. Riksveier som også er europaveier har samme riksveinummer som europaveinummer, og er på skiltene merket med E for europavei foran riksveinummeret.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Morten Rannem

Jeg foreslår at dere bytter ut bildet av Sognefjellet ettersom dette er av en fylkesvei (ikke riksvei). mvh Morten Rannem

skrev Ola Nordal

Dette har du helt rett i. Bildet er slettet, og jeg vil finne et nytt. Takk for innspillet. Beste hilsen Ola i SNL-redaksjonen

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg