Faktaboks

Universitetet i Agder
UiA
Forretningsadresse
Kristiansand s
Daglig leder
Seunn Smith-Tønnessen
Styreleder
Sunniva Whittaker
Logo
Universitetet i Agder, Gimlemoen
Universitetet i Agder, Gimlemoen
Av .

UiA, opprettet 1. september 2007 etter at Høgskolen i Agder ble tildelt universitetsstatus. Universitetet har campus og hovedadministrasjon på Gimlemoen i Kristiansand, i tillegg til campus i Grimstad.

UiA har cirka 12 000 registrerte studenter, 8500 i Kristiansand og 3500 i Grimstad, og har ca. 1100 ansatte som fordeler seg på ca. 700 vitenskapelig ansatte og 400 i administrasjonen (tall fra 2016).

Ved UiA velges rektor av ansatte og studenter. Sunniva Whittaker er valgt som rektor for perioden 2019-2023.

Organisasjon

UiA består av syv fakulteter og avdelinger:

  • Fakultet for helse- og idrettsfag
  • Fakultet for humaniora og pedagogikk
  • Fakultet for kunstfag
  • Fakultet for teknologi og realfag
  • Fakultet for samfunnsvitenskap
  • Handelshøyskolen ved UiA
  • Avdeling for lærerutdanning

Studietilbudene spenner fra halvårsenheter til bachelor-, master- og doktorgradsutdanninger.

UiA tilbyr (2016) fri doktorgrad (dr.philos.) og ph.d.-utdanning ved samtlige fakulteter, med i alt 14 spesialiseringer. Anvendt matematikk, informasjons-/kommunikasjonsteknologi, internasjonal organisasjon og ledelse, matematikkdidaktikk, mekatronikk, offentlig administrasjon, fornybar energi, helse- og idrettsvitenskap, litteraturvitenskap, pedagogikk, språkvitenskap, litteraturvitenskap, utøvende rytmisk musikk og innen fagområdet religion, etikk, historie og samfunn.

Fra høyskole til universitet

Universitetet i Agder var den tredje høyere utdanningsinstitusjonen som i henhold til lov om universiteter og høyskoler av 2005 ble tildelt universitetsstatus etter en faglig vurdering. Blant kravene som må være oppfylt, er at lærestedet skal ha minst fem studietilbud av minst fem års varighet som fører frem til mastergraden. Lærestedet må også ha rett til å tildele doktorgrad på minst fire områder, hvorav to skal være sentrale i forhold til regionale virksomheters verdiskaping, samtidig som fagområdene har nasjonal betydning.

Høgskolen i Agder søkte om universitetsstatus i desember 2005. I juni 2007 bekreftet Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT) at høgskolen oppfylte kravene for å bli universitet.

Høgskolen i Agder

Høgskolen i Agder var en statlig høyskole opprettet i 1994 ved en sammenslåing av følgende utdanningsinstitusjoner på Sørlandet: Agder distriktshøgskole, Arendal sykepleierhøgskole, Kristiansand lærerhøgskole, Kristiansand sykepleierhøgskole, Agder ingeniør- og distriktshøgskole og Agder musikkonservatorium.

HiA hadde avdelinger for helse- og idrettsfag i Arendal; realfag, humanistiske fag, kunstfag, pedagogikk, lærerutdanninger, økonomi og samfunnsfag, alle i Kristiansand; teknologi i Grimstad. I 2001 ble høyskolens avdelinger i Kristiansand samlet i den tidligere militærleiren Gimlemoen.

Eksterne lenker

Faktaboks

Universitetet i Agder
Sektorkode
6100 Statsforvaltningen
Næringskode(r)
85.421 Undervisning ved universiteter

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg