Universitetet i Agder, Gimlemoen av UiA. Gjengitt med tillatelse

Universitetet i Agder, UiA, opprettet 1. september 2007 etter at Høgskolen i Agder ble tildelt universitetsstatus. Universitetet har campus og hovedadministrasjon på Gimlemoen i Kristiansand, i tillegg til campus i Grimstad.

UiA består av syv fakulteter og avdelinger:

  • Fakultet for helse- og idrettsfag
  • Fakultet for humaniora og pedagogikk
  • Fakultet for kunstfag
  • Fakultet for teknologi og realfag
  • Fakultet for samfunnsvitenskap
  • Handelshøyskolen ved UiA
  • Avdeling for lærerutdanning

Studietilbudene spenner fra halvårsenheter til bachelor-, master- og doktorgradsutdanninger. UiA tilbyr (2016) fri doktorgrad (dr.philos.) og ph.d.-utdanning ved samtlige fakulteter, med i alt 14 spesialiseringer: Anvendt matematikk, informasjons-/kommunikasjonsteknologi, internasjonal organisasjon og ledelse, matematikkdidaktikk, mekatronikk, offentlig administrasjon, fornybar energi, helse- og idrettsvitenskap, litteraturvitenskap, pedagogikk, språkvitenskap, litteraturvitenskap, utøvende rytmisk musikk og innen fagområdet religion, etikk, historie og samfunn.

UiA har cirka 12 000 registrerte studenter, 8500 i Kristiansand og 3500 i Grimstad, og har ca. 1100 ansatte som fordeler seg på ca. 700 vitenskapelig ansatte og 400 i administrasjonen (tall fra 2016).

Ved UiA velges rektor av ansatte og studenter. Frank Reichert ble valgt i 2015 og har vært rektor siden 1. januar 2016.

Universitetet i Agder var den tredje høyere utdanningsinstitusjonen som i henhold til lov om universiteter og høyskoler av 2005 ble tildelt universitetsstatus etter en faglig vurdering. Blant kravene som må være oppfylt, er at lærestedet skal ha minst fem studietilbud av minst fem års varighet som fører frem til mastergraden. Lærestedet må også ha rett til å tildele doktorgrad på minst fire områder, hvorav to skal være sentrale i forhold til regionale virksomheters verdiskaping, samtidig som fagområdene har nasjonal betydning.

Høgskolen i Agder søkte om universitetsstatus i desember 2005. I juni 2007 bekreftet Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT) at høgskolen oppfylte kravene for å bli universitet.

Høgskolen i Agder var en statlig høyskole opprettet i 1994 ved en sammenslåing av følgende utdanningsinstitusjoner på Sørlandet: Agder distriktshøgskole, Arendal sykepleierhøgskole, Kristiansand lærerhøgskole, Kristiansand sykepleierhøgskole, Agder ingeniør- og distriktshøgskole og Agder musikkonservatorium.

HiA hadde avdelinger for helse- og idrettsfag i Arendal; realfag, humanistiske fag, kunstfag, pedagogikk, lærerutdanninger, økonomi og samfunnsfag, alle i Kristiansand; teknologi i Grimstad. I 2001 ble høyskolens avdelinger i Kristiansand samlet i den tidligere militærleiren Gimlemoen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.