Faktaboks

La Plata
Uttale
la plˈata
Plaza Moreno, La Plata
Av .
Lisens: CC BY NC ND 2.0

La Plata hovedstad i provinsen Buenos Aires, 50 kilometer sørøst for byen Buenos Aires og 10 kilometer fra sørbredden av elven Rio de la Plata. Byen har 772 618 innbyggere (INDEC, 2022). Nærheten til Buenos Aires og voksende forstadsområder rundt begge byer har ført til at La Plata og Buenos Aires i dag utgjør et sammenhengende bebygd område.

Bybeskrivelse

En kanal leder til havnebyen Ensenada, som er uthavn for Buenos Aires med flåtestasjon. La Plata er et administrasjons- og handelssenter, og i tillegg en betydelig industriby med slaktehus og fryserier, petrokjemiske anlegg og stålverk. Byen er også et finanssenter med børs og tallrike banker. Byens velrennomerte universitet (grunnlagt 1884) har et naturhistorisk museum med store etnografiske samlinger. I tilknytning til universitetet er også et observatorium, bygget ved dekret i 1883. Katedralen i nygotisk stil er landets største.

Historie

Etter at Buenos Aires ble landets føderale hovedstad i 1880, ble La Plata planlagt og reist som provinsens administrative sete. Byen ble grunnlagt i 1882 og utbygd etter mønster av USAs hovedstad Washington, med brede, rette gater, vakre parker og offentlige bygninger. I 1952 fikk byen navnet Eva Perón til minne om landets nylig avdøde presidentfrue, men tok tilbake sitt gamle navn da Juan Perón ble styrtet i et militærkupp i 1955.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg