Faktaboks

Offisielt navn
Aust-Agder museum og arkiv IKS
Også kjent som

AAma

Organisasjonstype
Interkommunalt selskap
KUBEN
KUBEN
Av /KUBEN Arendal.
Tveitetunet
Setesdalsmuseet er et museum i Valle kommune i Agder som ble grunnlagt i 1938. Foruten museumsbygg på Rysstad består museet blant annet av Rygnestadtunet med det kjente Rygnestadloftet og øvrige bygninger oppført fra 1300-tallet til vår tid. På sin opprinnelige plass ligger også den gamle lensmannsgården Tveitetunet. Bildet viser Tveitetunet.
Tveitetunet
Lisens: CC BY SA 3.0
Rygnestadloftet.

Aust-Agder museum og arkiv IKS er en sammenslutning av flere museer i tidligere Aust-Agder fylke. Institusjonen ble etablert i 2015 da Aust-Agder kulturhistoriske senter IKS, Setesdalsmuseet IKS og Stiftelsen Grimstad bys museer ble slått sammen.

Organisasjonen består av fire avdelinger som befinner seg på tre administrative steder: KUBEN i Arendal, Setesdalsmuseet på Rysstad og Sjøfartsmuseet i Grimstad.

Museumsavdelinger

Totalt omfatter Aust-Agder museum og arkiv over 20 museer og besøkssteder som ligger i det tidligere Aust-Agder fylke. De mest sentrale museene er:

  • KUBEN i Arendal, som omfatter en stor samling av maritim historie, industrihistorie og kulturhistoriske gjenstander. KUBEN har også en omfattende arkivavdeling, fotosamling, diplomsamling og en boksamling på rundt 50 000 bind, hvor de eldste bøkene er fra slutten av 1400-tallet.
  • Setesdalsmuseet, som har flere museer og besøkssteder som strekker seg fra Hovden i nord til Iveland i sør. Museet viser regionens rike kulturarv, inkludert folkekunst, drakttradisjoner og byggeskikk.
  • Grimstad bys museer, som inkluderer blant annet Ibsen-museet, Sjøfartsmuseet i Aust-Agder, Norsk hagebruksmuseum og Knut Hamsuns dikterstue på Nørholm. Ibsen-museet holder til i apotekbygningen i Grimstad hvor Henrik Ibsen arbeidet og skrev sitt første skuespill, Catilina. Sjøfartsmuseet har utstillinger som viser regionens maritime historie. Hagebruksmuseet ligger på området til den tidligere Statens gartnerskole på Dømmesmoen.

Historie

Aust-Agder museum

Langsæ gård
Langsæ gårds hovedbygning fra 1857 er en av de første sveitserstilbygninger i Aust-Agder.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Aust-Agder-museet var en direkte fortsettelse av Arendals Museum på Langsæ gård i utkanten av Arendal sentrum. Arendals Skoles offentlige Bibliothek og Museum ble stiftet i 1832, og var med dette det nest eldste norske museet utenfor universitetene.

Museet ble opprettet som et universalmuseum og omfattet oldsaker, kulturhistorie og antikviteter, kunst, mynter og medaljer, etnografika, naturaliesamling, samt dokumenter, manuskripter og bibliotek. Blant stifterne var eidsvollsmannen, distriktslege Alexander Møller, som gav sin store privatsamling til museet, og konsul Morten Smith Dedekam, som ble museets første konservator. I 1840 fikk museet sin egen bygning, og i 1907 ble biblioteket utskilt som kommunalt folkebibliotek.

Nye museumsbygninger ble reist i 1957 og 1966. I 1958 ble museets lokalhistoriske arkiv og bibliotek skilt ut som egen avdeling under navnet Aust-Agder-Arkivet. I 1964–1986 var museumsstyrerfunksjonen tillagt fylkeskonservatoren i Aust-Agder.

I 1930 ble Merdøgård lagt inn under museet. Museet omfatter eldre bebyggelse med særpreget innbo, et skipperhus fra 1736 og et fullt utstyrt seilmakerverksted innredet i en sjøbu fra 1730-årene. I årene 1966–1992 hadde museet ansvar for Næs Jernverksmuseum. Gårdsanlegget Angelstad i Holt, fra 1700-tallet, ble lagt under museet i 1978.

Aust-Agder-arkivet

Aust-Agder-arkivet i Arendal var det første fylkesarkivet i Norge. Arkivet ble opprettet i 1938 som en del av Arendals Museum, men ble en egen institusjon og dermed Norges første fylkesarkiv i 1958.

I 1995 ble Aust-Agder-arkivet organisert som et interkommunalt selskap med depotansvar for kommunene i Aust-Agder fylke, og ble i 2003 en del av Aust-Agder kulturhistoriske senter.

Aust-Agder kulturhistoriske senter

Aust-Agder kulturhistoriske senter var en sammenslåing av Aust-Agder-Museet, Aust-Agder-arkivet og Aust-Agder museumstjeneste som ble opprettet i 2003. Senteret hadde et overordnet ansvar for dokumentasjon, forskning og formidling av Aust-Agders historie, med lokaler på Langsæ i Arendal. Fra 2015 inngikk arkivet i Aust-Agder museum og arkiv.

Grimstad bys museer

Avduking av Ibsen-bysten, 6. juni 1916
Fra åpningen av Ibsen-huset i Grimstad, 6. juni 1916.
Avduking av Ibsen-bysten, 6. juni 1916
Av /Aust-Agder museum og arkiv billedsamlingen.

Historien til Grimstad bys museer er tett knyttet til Ibsenhuset i Grimstad, som ble innkjøpt til museum i 1914 og skjenket til byen ved 100-årsjubileet i 1916. Huset åpnet offisielt 6. juni 1916.

I bygningen, som skriver seg fra 1757, står ennå det autentiske apotekinteriøret fra 1839, der Henrik Ibsen arbeidet som apotekerlærling og senere medhjelper i årene 1844–1850. De siste 3 årene bodde han i huset. I den bevarte vaktstuen skrev han Catilina. Bygningen rommte også Grimstad Bymuseum. Huset ble fredet i 1924, og ligger i dag i Henrik Ibsens gate.

Etter hvert ble flere museer i og rundt Grimstad lagt under organisasjonen, noe som førte til at museet byttet navn til Stiftelsen Grimstad bys museer i 2007.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Sektorkode
6500 Kommuneforvaltningen
Næringskode(r)
91.022 Drift av kulturhistoriske museer; 91.011 Drift av folkebiblioteker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg