Agder - landsdel

Agder, landsdel som omfatter sørlandskysten og dal- og heistrøkene innenfor, mellom Rogaland fylke i vest og Telemark fylke i øst, delt mellom de to fylkene Vest-Agder og Aust-Agder. Agder og Telemark bispedømme omfatter foruten de to Agder-fylkene også Telemark; Agder lagdømme omfatter de samme tre fylkene med tillegg av Vestfold.

Agder var opprinnelig navnet på kyststrekningen fra i vest munningen av elven Sira til i øst til Rygjarbit, dagens Gjernestangen som stikker ut i Skagerrak nord for munningen av Søndeledfjorden, 2 km sørvest for den nåværende fylkesgrensen mellom Telemark og Aust-Agder. De nåværende fylkesgrensene mot henholdsvis Rogaland og Telemark bygger således på den gamle avgrensningen av Agder. Folket i Agder ble kalt egder (egðir).

De to Agder-fylkene omtales i dag ofte som Sørlandet, selv om denne betegnelsen, som første gang ble brukt av Vilhelm Krag i 1902, opprinnelig ble brukt om kyststrekningen i de to fylkene.

Navnet Agder (norrønt Agðir) har usikker tolkning; det kan være en avledning av ǫgd, 'være skarp', altså 'landet som stikker ut i havet'. Etter en annen oppfatning henger navnet sammen med norrønt agi, 'sjøgang': 'landet ved det urolige havet'.

Opprinnelig var Agder betraktet som en del av Vestlandet, jf. den tidligere avisen "Vestlandske Tidende" som utkom i Arendal.

Videre lesning

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg