Agder (landsdel)

Q42 i Kristiansand

Artikkelstart

Agder er en landsdel som omfatter sørlandskysten og dal- og heistrøkene innenfor, mellom Rogaland fylke i vest og Vestfold og Telemark fylke i øst, fra 2020 med samme avgrensning som Agder fylke (tidligere Vest-Agder og Aust-Agder fylker).

Agder og Telemark bispedømme omfatter foruten Agder fylke også Telemark av Vestfold og Telemark fylke. Agder lagdømme omfatter derimot hele Vestfold og Telemark fylke i tillegg til Agder fylke.

Agder var opprinnelig navnet på kyststrekningen fra munningen av elven Sira i vest til Rygjarbit, dagens Gjernestangen, i øst. Gjernestangen stikker ut i Skagerrak nord for munningen av Søndeledfjorden, to km sørvest for den nåværende grensen mellom de to fylkene Agder i vest og Vestfold og Telemark i øst. Agders nåværende fylkesgrense mot henholdsvis Rogaland og Vestfold og Telemark bygger således på den gamle avgrensningen av Agder. Folket i Agder ble kalt egder (egðir).

Agder omtales i dag ofte som Sørlandet, selv om denne betegnelsen, som første gang ble brukt av Vilhelm Krag i 1902, opprinnelig ble brukt om kyststrekningen i Agder.

Navnet Agder (norrønt Agðir) har usikker tolkning; det kan være en avledning av ǫgd, 'være skarp', altså 'landet som stikker ut i havet'. Etter en annen oppfatning henger navnet sammen med norrønt agi, 'sjøgang': 'landet ved det urolige havet'.

Opprinnelig var Agder betraktet som en del av Vestlandet, jf. den tidligere avisen «Vestlandske Tidende» som utkom i Arendal, og «Vestlandsbanen», som var det offisielle navnet på den planlagte stambanen til Kristiansand og Stavanger frem til 1913. Da vedtok Stortinget å kalle prosjektet «Sørlandsbanen».

Litteratur

  • Agders historie, utg. av Agder historielag, 1991-, 4 b., isbn 82-90575-21-1, Finn boken
  • Andreassen, Berit m.fl.: Agder-bibliografien, 1983-, 3 b.
  • Kristiansen, Alv, red.: Agder, 1977 (Bygd og by i Norge), isbn 82-05-06463-6, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg