Tovdalsvassdraget, vassdrag i Aust-Agder og Vest-Agder fylker, kommer fra Bærevatn i heiene mellom Fyresdal i Telemark og Valle i Setesdal og munner ut i Topdalsfjorden ved Kristiansand etter å ha krysset fylkesgrensen til Vest-Agder ca. 10 km før utløpet.

Tovdalsvassdraget er den lengste elven i Sør-Norge som renner fritt fra fjell til fjord; eneste kraftutbygging er i Hanefoss kraftverk (21 MW) i sideelva Uldalsåna. I sørenden av Straumsfjorden har det siden ca. 1930 vært en fløtningsdam. Hvorvidt elva kan sies å renne fritt forbi denne er avhengig av vannføringen i forhold til lukeåpningen. På tross av sterk forsuring har vassdraget unike botaniske og zoologiske verneverdier. Tovdalsvassdraget har stor betydning for sårbare arter av blant annet ugler og andre rovfugler, i tillegg til at en rekke forskjellige grupper av våtmarksfugl lever langs vassdraget. I 2013 ble det fanget 1,5 tonn laks i Tovdalselva.

Utbyggingsplaner ble fremlagt i 1978, med i alt tolv kraftverk som skulle gi 884 GWh. Senere ble planene redusert til 750 GWh. Øvre del av vassdraget, fra Rjukanfossen og nordover, ble vernet i verneplan IV. Resten av vassdraget, med unntak av Ogge, er plassert i laveste vernekategori i Samlet Plan.

Forfattere av denne artikkelen

Artikkelen ble sist oppdatert 19.06.2014.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Vi trenger ny fagansvarlig for Aust-Agder

Fagansvarlig har ansvar for å:

  • Vurdere endringsforslag fra leserne
  • Svare på spørsmål i kommentarfeltet
  • Skrive nye artikler
  • Forvalte og oppdatere gamle artikler

Vil du bli fagansvarlig?

Kommentarer

24. juni 2012 skrev tor straume

Hei. Det står bl.a."Tovdalsvassdraget er den langste elven i Sør-Norge som renner fritt fra fjell til fjord ".
Dette er feil. I sørenden av Straumsfjorden er der ein fløtingsdam,opsett i ca 1930 som regulera vannstanden 4 m. Dammen er oppsett av naturstein,lukeseksjonane produsert av Høyvold mek.verksted 1935. 4 stk ialt.

29. juni 2012 skrev Georg Kjøll

Hei Tor. Jeg har forsøkt å finne lengdedata på vassdraget og info om fløtingsdammen, men så langt ikke lykkes. Men jeg har fulgt fjellvettreglene og spurt noen erfarne folk om råd, så kanskje en av de klarer å svare på kommentaren din.

Med vennlig hilsen,

Georg Kjøll
Redaktør

1. juli 2012 skrev Knut A Rosvold

Dersom fløtningsdammen fortsatt ligger der og demmer opp elven er det klart at det ikke er dekning for at den renner fritt fra fjell til fjord. Vi bør korrigere teksten, men må sjekke noen kilder først.

3. juli 2012 skrev tor straume

Dammen er murt opp av hogne naturstein,og er derfor like fin som då den vart oppsett. Det er berre ei av fire luker som står oppe,så den har oppdemmande effekt fortsatt i flaumperioder.
Tor S

10. juli 2012 skrev Knut A Rosvold

Undertegnede har nå skrevet litt om på artikkelen, men på grunn av en feil i systemet lar den seg foreløpig ikke publisere. Den ligger som kladd.

16. august 2012 skrev Georg Kjøll

Hei Knut og Tor. Nå har jeg vært inne og godkjent oppdateringen, og beklager at det tok lenger tid enn det burde på grunn av teknisk trøbbel.

Alt godt fra Georg

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.