varebil

Distribusjon i distriktene.
Av .

Artikkelstart

Varebil er en type bil som benyttes i vare- og godstransport. For å kunne regnes som varebil må bilen ha én seterekke og godsrom eller lasteplan bak seterekken og fast skillevegg bak setene. Det skilles mellom varebil klasse 1 (maksimal vekt 3500 kilogram) og varebil klasse 2 (over 3500 kilogram).

Varebiler kan drives med diesel, bensin eller elektrisitet.

Klasser

En varebil klasse 1 er en stasjonsvogn der baksetene ikke kan brukes, og det er oppsatt en liten skillevegg bak forsetene. Det betales avgift som personbil, og registreres på hvite skilter. Man kunne tidligere registrere bilen som næringsbil og få fratrekk for moms. Deretter var det bare å fjerne veggen, slå opp seteryggen og registrere den som personbil. Dette er det slutt på.

Varebil klasse 2 (bil med grønne kjennemerker) er avgiftsmessig begunstiget i forhold til varebil klasse 1 og personbiler, dersom den oppfyller visse krav fastsatt av Finansdepartementet. Det følger av Forskrift om engangsavgift på motorvogner at varebil klasse 2 blant annet skal ha fast beskyttelsesvegg bak seteraden, og at godsrommet eller planet må kunne romme en rettvinklet kasse med lengde/bredde/høyde 140 × 90 × 105 centimeter (populært kalt «statskassa»). Videre er det en betingelse at bilen, før den avgiftsmessig kan godkjennes som varebil klasse 2, har teknisk godkjenning som varebil.

I Danmark er det innført en varebilklasse mellom 2,5 og 3,5 tonn, hvor det er krav til løyve og opplæring for yrkesmessig transport. I Norge er det kun biler over 3,5 tonn som har dette kravet.

Utforming

Lasterom og nyttelast kan variere avhengig av innredning og størrelse. Til å sikre godset har mange varebiler festeanordning for sikringsutstyr i gulvet. God belysning i lasterommet er også viktig. Enkelte modeller har også en luke i bakveggen som gjør at man frakte lange rør og andre lange gjenstander.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg