Arbeidet for husflid i Norge startet på begynnelsen av 1800-tallet som en reaksjon på industrialiseringen, og man ønsket å dyrke frem husflid for å styrke den nasjonale folkekunsten og økonomien. En større undersøkelse av omfanget og variasjonen i Norges husflid ble foretatt av Eilert Sundt i boken Husfliden i Norge fra 1867. Boken omfatter arbeider i en rekke materialer som tekstil og tre, i tillegg til arbeid vi i dag ikke forbinder med husflid, slik som båtbygging.
Det sentrale i Sundts definisjon var at husflidsarbeid kom i tillegg til hovedvirket og således fylte ut ledig tid. Sundt var opptatt av å forebygge fattigdom og så husflid som en måte å støtte opp om selvberging og selvforsyning. Han skriver at den lære som «så at sige ligger i selve husflidens begreb, nemlig at ‹Tid er penge›, står i motsetning til samtidens prinsipp om arbeidets deling». Sundt ser fordelene med dem begge, men mener at «husflid er noget gammeldags, som naturlig hører hjemme i tyndt befolkede og afsidesliggende egne», som i Norge, mens arbeidsdeling og industri passet bedre i land med tettere befolkning.
Sundt diskuterer også en endring i mulighetene for å drive med husflid. I hans samtid foregikk det en endring av boforhold, og den gamle skikken med at hele gårdens befolkning satt sammen i et enkelt innredet rom, var i endring:
«Der kan se så smudsigt ud i husene i sådanne gammeldags og tarvelige, men strævsomme bygder, hvor husbondsfolket og tjenerne sidde sammen ved kveldsarbeidet; (…). Omvendt kan der se så civiliseret ud i en fremskridtsbygd, hvor de nye store huse have en pyntelig malet stue for husbonden og hans familie og en særskilt drengestue, som man ikke bør betragte for nøie, for tjenerne; men i en sådan stads-stue går det ikke an at brænde tyri eller larme med hammer og øx, og når tjenerne sidde alene ude i drengestuen, går det gjerne istå for dem med de små-sysler som skulde høre aftenstunderne til.»
I dag bor nesten alle med «rene, malte stuer» der det ikke passer med tre- og metallarbeider. Dette er en viktig grunn til at tekstilarbeidene står så sterkt i dagens husflid – de krever ikke egne verksteder, men kan utføres i våre moderne hjem.
Sundts undersøkelse ga støtet til en rekke tiltak som resulterte i de nåværende husflidsorganisasjonene. I etterkant av Sundts arbeid med å vekke interesse for husflid, ble det i 1870- og 1880-årene forsøkt å stifte skoler og foreninger. De hadde, i likhet med Sundt, en filantropisk målsetning, og foreningene så husflid som en mulighet for å hjelpe mennesker ut av nød.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.