Revisorloven er en norsk lov som har bestemmelser om blant annet revisjonsplikt, godkjenning av revisorer og revisors oppgaver.

Faktaboks

Fullt navn
lov om revisjon og revisorer
Kortnavn
revisorloven
Trådt i kraft
01.01.2021, 01.05.2021
Lovdata-ID
NL/lov/2020-11-20-128

Reglene i revisorloven har som overordnet mål å opprettholde tilliten til den finansielle rapporteringen, og å forhindre økonomisk kriminalitet, samtidig som strenge krav til revisors kompetanse og egnethet skal sikre at revisor fremstår som allmennhetens tillitsperson.

Da loven trådte i kraft i 2021 avløste den revisorloven fra 1999. Med den nye loven kom det nye regler på flere områder. Blant annet ble revisjonens formål lovfestet, loven oppstiller grunnleggende prinsipper om uavhengighet og objektivitet, og det ble innført flere nyanser knyttet til reaksjoner mot revisor og revisjonsselskap.

Lovens innhold

Loven inneholder bestemmelser om revisjonsplikt, inkludert hvilke foretak som er revisjonspliktige. Dette gjelder blant annet:

Det følger av loven at Finanstilsynet gir godkjenning som statsautorisert revisor til personer som oppfyller visse krav, blant annet et utdanningskrav som innebærer at man må ha mastergrad i regnskap og revisjon eller en tilsvarende utenlandsk mastergrad. I tillegg er det krav om tre års praktisk opplæring og skikkethet.

Videre har loven bestemmelser om blant annet revisors oppgaver og plikter, etterutdanning for revisorer, uavhengighet og objektivitet og taushetsplikt og opplysningsplikt.

Historikk

Revisorloven fra 1999 inneholdt en rekke norske særregler som ikke er videreført i den nye loven, blant annet ved at den nye loven innfører en ny definisjon av begrepet «revisorbekreftelser», presiserer innholdet og omfanget av revisjonsplikten, og fastsetter mer presise regler knyttet til kompetanse- og egnethetskravene for revisor. Samtidig viderefører den nye loven reglene om revisjonens innhold og utførelse, men hvor det er foretatt presiseringer knyttet til revisors spesifikke plikter ved revisjon av foretak av allmenn interesse.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg