Blåskjell

Jahn Throndsen. Begrenset gjenbruk

Blåskjell. Foto: Rainer Zenz. Lisens: CC BY SA 3.0

. fri

Blåskjell, en svært vanlig art av saltvannsmuslinger i blåskjellfamilien (Mytilidae), underklasse Pteriomorphia. Blåskjell brukes som agn og som mat. Blåskjelldyrking er også en næringsvirksomhet. 

Begge skall er like sterkt hvelvet, bortimot trekantet med vekstsenteret (umbo) på spissen av forenden. Kan bli opptil 10 cm lange. Skallene er blå eller sorte til brunsvarte, på innsiden blåhvite.

Blåskjell sitter festet på fjell, stein eller annet underlag under høyvannsgrensen eller litt dypere. Unge blåskjell danner det svarte mytilus-beltet i stranden, nedenfor et område dominert av rur. Med alderen flytter de seg dypere ned. Dyrets fot er lang, oransjegul til mørkebrun, på baksiden med en kjertel (byssuskjertelen). Sekretet av denne utskilles som seige tråder som dyret festes til underlaget med. Blåskjell lever av planteplankton og andre mikroorganismer som filtreres fra vannet.

En svært vanlig saltvannsmusling fra tidevannssonen til 10 meters dyp. På noe dypere vann lever det større agnskjell eller oskjell som også tilhører blåskjellfamilien. Se også muslinger.

Arten er utbredt fra Nord-Spania i sør til Kvitsjøen i nord.  Meget tallrik langs hele norskekysten.

Blåskjell må bare spises i de periodene de er fri for giftstoffer fra alger (se blåskjellforgiftning). De er vanligvis best fra september til april. Til visse tider kan skjellene ha fått i seg dinoflagellater, som produserer giftige stoffer. Blåskjell som lever i nærheten av kloakk kan inneholde mikroorganismer som gir tarmproblemer

Næringsverdien av 100 g blåskjell tilsvarer 14 g protein og 2,2 g fett.

Dyrking av blåskjell er en næringsvirksomhet under etablering i Norge, men potensialet er tilsynelatende ikke fullt utviklet. Det er gitt ca. 600 konsesjoner for dyrking av blåskjell, hvorav de fleste ligger i Trøndelag og Nordland. Produksjonen er relativt stabil og ligger vanligvis mellom 1500 - 2000 tonn per år, men var i 2006 oppe i 5000 tonn. Se skalldyroppdrett.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.