Flellbjørk i skoggrensa

Fjellbjørka i skoggrensa er ofte skeiv og krokete, formet av snøfokk og vindslit fra det åpne fjellet. Bildet er fra Korgfjellet i Helgeland i Nordland fylke, mellom kommunene Hemnes og Vefsn.

Flellbjørk i skoggrensa
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Grankloner i skoggrensa

Grankloner i skoggrensa. Når temperaturen blir for lav til at granfrø kan spire, har grana en løsning på lur. De nederste greinene slår rot og opp kommer nye individer, som unger i skjørtene på mor. Bildet er fra Øyerfjellet i Innlandet fylke.

Grankloner i skoggrensa
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Skogstorkenebb

Skogstorkenebb, eller sankthansblom, er vanlig på god jord i lavlandet, men vokser villig opp gjennom skoggrensa til lesider i snaufjellet.

Skogstorkenebb
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Skoggrensa er grensa for så tette samlinger av trær at de kan kalles skog.

Faktaboks

Også kjent som

skoggrensen, skoggrensa

En vanlig definisjon på skog er «trær som står mindre enn seks meter fra hverandre, og som er eller kan bli fem meter høye». Når skogen slutter, vil imidlertid noen spredte individer kunne vokse en god del høyere, opp til det som kalles tregrense.

Skoggrense i Norge

Skogen slutter å vokse der temperaturen blir for lav eller der andre værforhold som vind og sjøsprøyt hindrer foryngelse av trær. I Norge har vi skoggrense mot fjellet, mot kysten og mot den arktiske tundraen. Vanligvis forbindes skoggrensa med grensa mellom skog og snaufjell.

Skoggrense mot fjellet

Mot fjellet er det temperaturen som bestemmer, og her er det oftest bjørk som danner skoggrensa.

Skoggrensa er sjelden en rett linje. Ofte blir den brutt opp av bekkedrag, myrpartier eller fjellknauser, og den går høyere i solvarme sørhellinger enn i skyggefulle nordhellinger. Forskjellen kan være på 100 meter eller mer.

Høye fjellmassiver lagrer varme og har den effekten at de trekker skogen oppover, og de høyeste skoggrensene finner vi i sentrale fjellstrøk i Sør-Norge, rundt Jotunheimen. Her kan skogen gå opp i 1300 meter over havet. Så synker skoggrensa mot kysten og mot nord. Det enkelttreet som vokser høyest i Norge er ei bjørk funnet i Veodalen ved foten av Glittertind. Den står 1404 meter over havet.

Trær i skoggrensa

Det er oftest fjellbjørk som danner skoggrensa mot fjellet i Norge. Fjellbjørk er en underart av vanlig bjørk (Betula pubescens subsp. czerepanovii) som gjerne kalles fjellbjørk.

Bjørk er det mest hardføre treslaget og tåler å bli utsatt for kalde vinder fra snaufjellet, å bli presset ned av tung vårsnø og greier seg fint med lave temperaturer i vekstsesongen.

Bjørk trenger en minimumstemperatur i de fire månedene juni, juli, august og september (også kalt tetratermen), på minst 7,5 °C, mens furu og gran trenger en tetraterm på minst 8,4 °C. I skoggrensa blir bjørketrærne prega av det barske klimaet og er ofte nedbøyde, krokete og med flere stammer fra samme basis.

Noen steder, som i fjellstrøk sør i Innlandet, er det gran som danner skoggrensa. Gran har dessuten den egenskapen at den lager senkere, det vil si at de nederste greinene som ligger ned mot bakken, setter røtter, og opp vokser et nytt individ, genetisk identisk med mora. Slike samlinger av trær kalles grankloner, og er ikke uvanlige i skoggrensa og rett over.

Mer sjelden danner furu skoggrensa, men i tørre innlandsstrøk forekommer enkelttrær av furu i fjellbjørkeskogen. Ellers er innblanding av rogn og hegg vanlig i skogen opp mot skoggrensa.

Andre planter i skoggrensa

Blålyng

Blålyng trenger mye lys og vokser gjerne langs stier og tråkk i fjellet. Blålyng finnes også i skoggrensa og øvre del av bjørkebeltet, men går ikke ned i barskogen.

Blålyng
Lisens: CC BY NC SA 3.0

I skoggrensa møtes plantene fra lavlandet og plantene fra fjellet. Blåbær, tyttebær, gullris, skogstorkenebb, fugletelg, smyle og flere vierarter er vanlige. Sammen med disse finnes fjellplanter som blålyng, rypebær, fjellkrekling, fjellmarikåpe, finnskjegg og flere arter av mose og lav. Der marka inneholder kalk kan også mer kravfulle arter som reinrose og setermjelt opptre.

Skoggrensa og klimaet

Skoggrensa

Som en følge av redusert beiting samt klimaendringer og høyere temperaturer kryper skoggrensa oppover i fjellet.

Skoggrensa
Av .
Lisens: CC BY 4.0
Skoggrense Rendalen

Klimaendringer og høyere temperaturer gjør at klimasonene for de nordlige tempererte skogene flyttes nordover og oppover, noe som fører til endringer i skogens sammensetning. Det boreale barskogbeltet flytter seg nordover og oppover; edelløvskog tar over for barskog i sør og gran og furu vil ta over for bjørk i fjellet.

Skoggrense Rendalen
Av .
Lisens: CC BY 4.0
Setervoll i skoggrensa

Setervoll i skoggrensa. Grensa mellom skog og snaufjell byr på mat og ly for både husdyr og vilt og representerer en verdifull kantsone. Setrene blei fra tidlig av anlagt i skoggrensa. Bildet er fra Rendalen i Innlandet fylke.

Setervoll i skoggrensa
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Siden slutten av siste istid har klimaet vekslet mellom varme og kalde perioder. Dermed har også skoggrensa flytta på seg. I en varm periode for 9000 år siden var det furuskogHardangervidda og andre fjellpartier. Etter hvert som klimaet blei kjøligere, sank skoggrensa til der den er i dag.

Delvis som følge av menneskeskapte klimautslipp, har gjennomsnittstemperaturen i Norge økt med cirka 1,1 °C fra år 1900 og fram til nå, og endringstakten har økt de siste tiårene.

Med denne temperaturøkningen er også skoggrensa igjen på vei oppover. For 100 år siden kartla Hanna Resvoll-Holmsen skoggrensa i Sikkilsdalen. Da stoppet bjørkeskogen ved 1200 meter over havet. I 2018 fant forskere bjørketrær her som vokste 184 meter høyere over havet enn de Resvoll-Holmsen hadde registrert.

I tillegg til temperaturøkningen har seterdrift og husdyrbeiting som var utbredt i fjellskogen i tidligere tider, blitt kraftig redusert. Setervoller og beitemark i skoggrensa gror til med skog og kratt og bidrar til at skoggrensa kryper oppover.

Skoggrense mot kysten

Skoggrense mot kystlynghei

Mot kysten i vest grenser skogen mot de trebare kystlyngheiene. Bildet er fra Gulen kommune i Vestland fylke.

Skoggrense mot kystlynghei
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Sterk vind og sjøsprøyt hemmer foryngelse av trær ut mot kysten. I tillegg har lang tids beiting av husdyr skapt et eget landskapselement, kystlynghei, som er dominert av røsslyng, uten trær. En nordamerikansk gran, sitkagran, tåler kystklimaet bedre enn den norske grana, og sitkagran har blitt planta langs kysten. Sitkagran danner nå ofte skoggrensa mot lyngheiene.

Skoggrense mot Arktis

Skoggrense i Syltefjorddalen

Lengst mot nord, som her på Varangerhalvøya, møter bjørkeskogen den arktiske tundraen. Bildet er fra Syltefjorddalen i Finnmark fylke.

Skoggrense i Syltefjorddalen
Av /NIBIO.

Lengst mot nord, langs nordkysten av Norge, grenser skogen mot den arktiske tundraen. Selv i lavlandet blir temperaturen for lav til at trær kan vokse. Skoggrensa består her av krokete, kortvokst fjellbjørk, prega av det arktiske klimaet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg