Faktaboks

Tromøya

Tromøy, Tromø (foreldet)

Tromøy kirke har røter fra 1100-tallet.
Tromøy kirke har røter fra 1100-tallet.

Tromøya er en øy i Arendal kommune i Agder, øst for bysenteret. Den er skilt fra fastlandet i nordvest ved Tromøysundet og fra Hisøya i sørvest ved Galtesund. Øya er 28,6 km3. Den er småkupert og sterkt innskåret av kiler, bare få steder når høydene over 50 moh., høyeste punkt er 94 moh. Langs den ytre del av øya går en morenerygg som er en del av Raet.

Tromøya har relativt tett bebyggelse, særlig i strøkene nærmest bysenteret. Det er også mye hyttebebyggelse, og stor sommerturisme til øya. På Pusnes lengst nordvest på øya ligger MacGregor Pusnes, tidligere Pusnes Mekaniske Verksted som ble etablert i 1875. Øya har et tett veinett. Det er bro over Tromøysund til fastlandet (fylkesvei 409). Tromøy kirke er en steinkirke fra 1100-tallet, utvidet til korskirke ved tømmertilbygg i 1750. Kirken kan ses langt til havs og har tjent som sjømerke. På Tromøyas innside ligger landstedene Sophienlund fra 1790-årene og Pusnes fra 1770-årene, to velbevarte og vakre anlegg. På Vågsnes herregård fra 1750 skrev Jonas Lie «Gaa paa!» i 1882. Noen av de første norske potetene ble dyrket på Hove gård omkring 1750 av Niels Mathias Aalholm.

Kart

Tromøya
Tromøya
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg