En planteskole er bedrift som dyrker og selger treaktige planter som frukttrær, bærbusker, prydbusker, grunnstammer eller klatreplanter. Produsenter av stauder kalles ofte for staudegartnerier. Planteskolene er gjerne spesialiserte (løvfellende trær, vintergrønne, frukttrær etc.)

De finnes ca 15 skogplanteskoler (2014). De fleste er eid helt eller delvis av fylkesskogselskapene, men noen er private. De forsyner skogbruket med skogplanter for utplanting. Årlig produseres det mellom 20 og 30 millioner skogplanter, alt vesentlig av gran.

Den første norske planteskole ble anlagt i 1730–40-årene ved Larvik, den første av noen betydning av presten Christian Teilman på Modum i 1771. Han skrev også den første norske bok om planteskoledrift (1797). I 1791 averterer sorenskriver Wamberg trær fra egen planteskole i Seljord. I 1799 har fajansemaker Bruun i Drammen frukttrær til salgs. PÅ samme tid er Kristoffer Hjeltnes i gang med planteskole i Hardanger.

De største planteskolearealene finnes i Rogaland, Vestfold, Østfold og Hedmark. Det finnes noe færre enn 100 planteskoler i 2014.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.