planteskole

Artikkelstart

En planteskole er bedrift som dyrker og selger treaktige planter som frukttrær, bærbusker, prydbusker, grunnstammer eller klatreplanter. Produsenter av stauder kalles ofte for staudegartnerier. Planteskolene er gjerne spesialiserte (løvfellende trær, vintergrønne, frukttrær etc.)

De finnes ca 15 skogplanteskoler (2014). De fleste er eid helt eller delvis av fylkesskogselskapene, men noen er private. De forsyner skogbruket med skogplanter for utplanting. Årlig produseres det mellom 20 og 30 millioner skogplanter, alt vesentlig av gran.

Den første norske planteskole ble anlagt i 1730–40-årene ved Larvik, den første av noen betydning av presten Christian Teilman på Modum i 1771. Han skrev også den første norske bok om planteskoledrift (1797). I 1791 averterer sorenskriver Wamberg trær fra egen planteskole i Seljord. I 1799 har fajansemaker Bruun i Drammen frukttrær til salgs. På samme tid var Kristoffer Hjeltnes i gang med planteskole i Hardanger.

De største planteskolearealene finnes i Rogaland, Vestfold, Østfold og Hedmark. Det finnes noe færre enn 100 planteskoler i 2014.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg