Menn med sekkepiper og skotske folkedrakter i Glasgow, Skottland
Menn med sekkepiper og skotske folkedrakter i Glasgow, Skottland. Av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

sekkepipe

Sekkepipe
Olle Gällmo spiller svensk sekkepipe, 2008.
Av .
Lisens: CC BY 3.0

Artikkelstart

Sekkepipe er et musikkinstrument som består av en lærsekk og to eller flere piper samt et blåserør eller en belg som beveges med armen for å blåse luft inn i sekken og ut i pipene.

Faktaboks

Etymologi
engelsk bagpipe

Egenskaper

Én pipe er forsynt med lydhull, mens de andre gir en konstant tone (bordunstemmer). Pipene kan være av obotype, med dobbelt rørblad, som gir en skarp klang, slik som den skotske sekkepipen. Pipene kan også være av klarinettype, med et enkelt rørblad, som gir en bløtere klang, som for eksempel irsk sekkepipe, eller den balkanske gajda.

Historikk

Sekkepipens opprinnelse er uklar, men den ble brukt i det gamle Hellas og Egypt og var et populært instrument i Europa i middelalderen.

Sekkepiper i dag

I dag finnes sekkepipetradisjoner i Midtøsten og i flere europeiske land: Estland, Ungarn, Spania, Frankrike, Irland og, ikke minst, Skottland, der sekkepipe regnes som et nasjonalinstrument og blant annet inngår i militærorkestre. I Sverige ble en praktisk talt utdødd sekkepipetradisjon gjenopplivet fra omkring 1950 med en økende interesse fra folkemusikere mot slutten av århundret. Norske Elisabeth Vatn ga i 2009 ut albumet Piper on the Roof, der hun spiller svensk sekkepipe.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg