lær

Lær, dyrehud som er behandlet, garvet, slik at den er blitt motstandsdyktig mot forråtnelse og ikke tørker inn, men beholder sin naturlige styrke og spenst. Det er viktig at læret er slitesterkt, at det lar seg forme, og at det kan «puste», dvs. at fuktighet kan slippe gjennom. De største bruksområdene er innen sko- og bekledningsindustrien samt møbel- og lærvareindustrien.

Lær er den fagmessig korrekte betegnelse på garvede huder og skinn. Som huder betegnes i Norge huder av store dyr, huder av mindre dyr kalles skinn. Etter hvert som huder og skinn i utseende og struktur nærmer seg hverandre, f.eks. når det dreier seg om mindre huder og større skinn, blir skillelinjene mellom overgangsformene utvisket. Betegnelsen blir da en kvalitetsvurdering, avhengig av den anvendte garvemetode.

Blant de viktigste huder til lær er huder av ku, hest, elg, esel, bøffel o.a. store dyr. Til de viktigste råvarer til skinn kan nevnes lam, geitekilling, reinsdyr, rådyr o.a. viltskinn. Når det gjelder overgangsformer, hvor foruten struktur også garvemetode kan være avgjørende for betegnelsen, kommer kraftigere sau og lam, større geit, svin, kalv, mindre elg, sel osv. i betraktning. Videre visse krypdyr som krokodille, øgle, slange og forskjellige fiskearter, men flere av disse er erstattet av imitasjoner laget av huder og skinn fra tamme dyr.

Historikk

I tidligere tider behandlet man lær med røyk eller fett for konservering. Men alt for 4000–5000 år siden ble garvingen foretatt med vegetabilske garvemidler. Lærvarer ble fremstilt til eget husbehov helt frem til det i middelalderen ble vanlig med håndverkere som hadde garving og annen lærbehandling som yrke. Industrialiseringen overtok etter hvert mot slutten av 1800-tallet. Effektive bearbeidingsmaskiner og ikke minst den kjemisk-teknisk avanserte kromgarving bidrog til denne utviklingen.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg