musikkinstrumenter

Musikkinstrumenter som er vanlige i et orkester

Elektrofoner er instrumenter hvor lyd produseres eller omdannes elektronisk, for eksempel el-orgel, synthesizer og el-gitar.
Indiske musikkinstrumenter. Tegning fra 1800-tallet av en ukjent indisk kunstner
/Wellcome Collection.
Lisens: CC BY 4.0
Hardingfele er en norsk feletype som minner om den vanlige europeiske fiolinen. Den ble utformet i Hardanger på 1600-tallet og ble etter hvert et av de viktigste instrumentene i norsk folkemusikk.
Av .
Lisens: CC BY NC SA 2.0

Artikkelstart

Musikkinstrumenter er gjenstander som er konstruert eller bearbeidet for å spille musikk. I videste forstand kan alt som produserer lyd, og som i en viss grad kan styres av en musiker, tjene som et musikkinstrument, men vanligvis defineres et musikkinstrument som noe som er skapt spesifikt for formålet å skape musikk. Det faglige uttrykket for studiet av musikkinstrumenter er organologi.

Faktaboks

Uttale
musˈikkinstrumenter

Musikkinstrumenter finnes i alle verdens kulturer og brukes i mange sammenhenger: som arbeidsredskaper, i kunst og underholdning, som akkompagnement til dans, i ritualer og i terapeutisk behandling.

Musikkinstrumenter har i forskjellige kulturer lenge blitt klassifisert på en eller annen måte. Se musikkinstrumenter – klassifikasjon.

I vestlig kunstmusikk brukes de overordnede kategoriene blåseinstrumenter, strengeinstrumenter og slaginstrumenter, og i nyere musikk inngår også kategorien elektroniske instrumenter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg