Orkesterinstrumenter

Musikkinstrumenter som er vanlige i et orkester

Musikkinstrumenter er gjenstander som er laget eller bearbeidet for å spille musikk. I videste forstand kan alt som produserer lyd, og som til en viss grad kan styres av en musiker eller en annen person, være et musikkinstrument, men vanligvis defineres et musikkinstrument som noe som er laget spesifikt for å frambringe musikk.

Faktaboks

Uttale
musˈikkinstrumenter

De eldste musikkinstrumentene

Fløyte fra steinalderen
Arkeologiske funn viser at mennesker har laget og brukt musikkinstrumenter helt siden steinalderen. En fløyte av bein fra yngre paleolittisk tid, 40 000 til 10 000 år fvt.
Fløyte fra steinalderen
Av .
Lisens: CC BY NC SA 4.0

Vi kjenner til bruken av musikkinstrumenter helt tilbake til steinalderen, og instrumenter finnes i alle verdens kulturer. Et av de eldste kjente musikkinstrumentene som man mener er laget av mennesker, er ei nesten 50 000 år gammel benfløyte, som skal stamme fra neandertalerne. Fløyta er funnet i ei hule i Slovenia og er laget av ben fra hulebjørn. Det har imidlertid vært stilt spørsmålstegn ved om dette funnet virkelig representerer et musikkinstrument. I Sør-Tyskland fant arkeologer for noen år siden deler av flere svært gamle fløyter lagd av henholdsvis elfenben fra mammut og vingebenet av knoppsvane, samt ei godt bevart benfløyte med fem fingerhull som gjennom moderne dateringsmetoder viser seg å være nær 40 000 år gammel. I Kina er det funnet 9 000 år gamle ben- og trefløyter.

Musikkinstrumenter i Norden

Det eldste musikkinstrumentet vi kjenner til fra Norge, er trolig en såkalt brummer (hurre) fra steinalderen som ble funnet i 1991 under arkeologiske utgravinger av en boplass ved Saltstraumen utenfor Bodø. I Norden kjenner vi til en rekke ulike instrumenttyper som har vært i bruk allerede i steinalderen, blant annet rasler, vinere, brummere, skrapere, slagsteiner, trommer, munnbuer og andre typer av musikkbuer, samt kantfløyter og spaltefløyter. I bronsealderen får vi også klangsteiner og bronselurer, som gjerne ble brukt parvis.

Utvikling og spredning

Musikkinstrumentene har opp gjennom historien utviklet seg etter som bruken av materialer og redskaper har vært i endring. I tillegg har den rituelle og funksjonelle sammenhengen, hvor instrumentene har hatt sin naturlige plass, vært i stadig endring og skapt nye behov og muligheter når det gjelder musikkutøvelsen. Fra jegernes pil og bue oppsto musikkbuen, som senere ble videreutviklet til de buene som ble benyttet til ulike strykeinstrumenter.

Noen musikkinstrumenter oppsto mer eller mindre uavhengig av hverandre innen forskjellige musikkulturer, hvor man hadde relativt like forutsetninger for instrumenttilvirkning basert på naturressurser og teknologi. Andre instrumenter oppsto innen spesielle kulturer og spredte seg derfra til andre deler av verden. Mange av våre europeiske musikkinstrumenter har for eksempel sitt opphav i Midtøsten og Nord-Afrika, og kom til Europa gjennom den islamske kulturens sterke ekspansjon i middelalderen.

Instrumenttypene

Instrumenter kan deles inn i blåseinstrumenter, strengeinstrumenter, slaginstrumenter og elektroniske instrumenter.

Blåseinstrumenter, for eksempel fløyte og trompet, spilles ved at utøveren blåser luft inn i instrumentet. Strengeinstrumenter, for eksempel gitar og cello, spilles ved at strenger anslås, knipses eller strykes. Slaginstrumenter, for eksempel trommer og marimba, spilles ved slag.

Dette er en vanlige inndeling av musikkinstrumenter i vestlig kunstmusikk. Det finnes mange ulike måter å klassifisere musikkinstrumenter på, se musikkinstrumenter – klassifikasjon. Det faglige uttrykket for studiet av musikkinstrumenter er organologi.

Blåseinstrumenter

Tuba
.
Lisens: CC BY SA 4.0

Messingblåseinstrumenter

Treblåseinstrumenter

Fritungeinstrumenter

Strengeinstrumenter

Hardingfele
Hardingfele er en norsk feletype som minner om den vanlige europeiske fiolinen. Den ble utformet i Hardanger på 1600-tallet og ble etter hvert et av de viktigste instrumentene i norsk folkemusikk.
Av .
Lisens: CC BY NC SA 2.0

Strykeinstrumenter

Klimpreinstrumenter

Klaviaturinstrumenter

Slaginstrumenter

Tabla er et nordindisk melodisk slaginstrument som består av to trommer, tabla og baya. Instrumentet spilles med en avansert hånd- og fingerteknikk som gir et stort spekter av toner og lyder.

Elektroniske instrumenter

El-gitar og forsterker
Elektrofoner er instrumenter hvor lyd produseres eller omdannes elektronisk, for eksempel el-orgel, synthesizer og el-gitar.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg