Luxembourg (hovedstad i Luxembourg)

Byens gamle kvarterer og fortifikasjoner ble i 1994 oppført på UNESCOs verdensarvliste.
Av /Shutterstock.
Den sen-gotiske katedralen Notre-Dame ble delvis ombygd i perioden 1613–1615.

Artikkelstart

Luxembourg er hovedstaden i storhertugdømmet Luxembourg. Den ligger på platået omkring og delvis nede i en dyp ravine ved elven Alzette, en vestlig sideelv til Mosel, og når rundt 230–380 meter over havet. Byen har 124 528 innbyggere (2021).

Faktaboks

Uttale
norsk lˈuksemburg, fransk luksambˈur
Også kjent som
Luxembourg-Ville letzebuergesch Lützelburg

De østlige og vestlige bydeler er forbundet med flere broer, blant annet Pont Adolphe, som ble oppført i 1903. Byen har maskin- og tekstilindustri, og er et internasjonalt bank- og finanssentrum. Her finnes også flere kommersielle radio- og fjernsynsstasjoner, og et universitet som ble grunnlagt i 1969. Byen er katolsk bispesete. Luxembourg er også sete for Europaparlamentets seketariat, Europadomstolen, Den europeiske investeringsbank og flere andre EU-institusjoner. Byen var europeisk kulturhovedstad i 1995.

Området var bebodd både i keltisk og romersk tid, men selve byen vokste fram omkring et slott som ble oppført på Bouc-klippen i annen halvdel av 900-tallet. Den sen-gotiske katedralen Notre-Dame ble delvis ombygd i perioden 1613–1615. Storhertugens slott, Palais Grand-Ducal, ble opprinnelig oppført som rådhus i 1572, men ble senere ombygd på 1800-tallet. De gamle festningsverkene (Les Casemattes) i fjellsiden er utlagt til park.

Byens gamle kvarterer og fortifikasjoner ble i 1994 oppført på UNESCOs verdensarvliste.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg