Luxembourg - hovedstad i Luxembourg

Luxembourg er hovedstaden i storhertugdømmet Luxembourg. Den ligger på platået omkring og delvis nede i en dyp ravine ved elven Alzette, en vestlig sideelv til Mosel, og når rundt 230–380 meter over havet. Byen har omtrent 122 000 innbyggere (2020).

Faktaboks

uttale:
norsk lˈuksemburg, fransk luksambˈur
også kjent som:
Luxembourg-Ville
letzebuergesch Lützelburg

De østlige og vestlige bydeler er forbundet med flere broer, blant annet Pont Adolphe, oppført i 1903. Byen har maskin- og tekstilindustri, og er et internasjonalt bank- og finanssentrum. Her finnes også flere kommersielle radio- og fjernsynsstasjoner, og et universitet grunnlagt i 1969. Byen er katolsk bispesete. Luxembourg er også sete for Europaparlamentet, Europadomstolen, Den europeiske investeringsbank og flere andre EU-institusjoner. Den var europeisk kulturby i 1995.

Området var bebodd både i keltisk og romersk tid, men selve byen vokste frem omkring et slott som ble oppført på Bouc-klippen i annen halvdel av 900-tallet. Den sen-gotiske katedralen Notre-Dame ble delvis ombygd i perioden 1613–15. Storhertugens slott, Palais Grand-Ducal, ble opprinnelig oppført som rådhus i 1572, men ble senere ombygd på 1800-tallet. De gamle festningsverkene (Les Casemattes) i fjellsiden er utlagt til park.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg