Noen GHS-piktogrammer for merking av kjemikalier

Kjemikalier er i dagligtale et vanlig ord for stoffer som brukes i laboratoriet eller industrien, og er det samme som kjemiske stoffer, altså grunnstoffer eller kjemiske forbindelser.

Faktaboks

Uttale
kjemikˈalier

Det er ingen vesentlig forskjell i egenskapene til et naturlig eller kunstig fremstilt kjemisk stoff. Alle stoffer i naturen og miljøet rundt oss er sammensatt av kjemikalier, og det samme gjelder all mat vi spiser, alle klær og produkter vi bruker i hjemmet og så videre.

For en kjemiker er det ofte viktig å vite renheten av kjemikaliet, det vil si hvor mye kjemikaliet inneholder av andre stoffer.

Farlige kjemikalier er stoffer eller stoffblandinger som kan medføre helse-, miljø-, brann-, oksidasjons- eller eksplosjonsfare. Et stoff kan også være være farlig på grunn av trykk, temperatur eller fysisk tilstand (gass, væske, støv, faststoff). Hva som defineres som et farlig kjemikalium er regulert av CLP-forskriften.

Merking

Alle farlige stoffer og stoffblandinger er merkepliktige og skal være klassifisert og merket i henhold til CLP. Det skal gjøres av den som selger kjemikaliet. Ved salg følger det med et sikkerhetsdatablad, og kjemikaliet skal være merket med eventuelle faresymboler og tekst med advarsler og råd om håndtering. Løsninger av et kjemikalium, som lages på laboratoriet eller på en arbeidsplass, skal også være tydelig merket. Sikkerhetsdatablad for alle merkepliktige stoffer og stoffblandinger skal finnes i virksomhetens stoffkartotek.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg