Luxembourgs befolkning

Midt i den gamle bydelen i hovedstaden Luxembourg ligger blant annet Place Guillaume (t.v.) og Place d’Armes (t.h.). Her finnes en rekke forretninger og restauranter. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Folketallet i Luxembourg er beregnet til 543 000 (Verdensbanken 2013), og årlig befolkningstilvekst til 2,3 %. Den naturlige tilveksten (fødte ÷ døde) er lav, og det er innvandring som utgjør størstedelen av befolkningstilveksten. Luxembourg hadde i 2012 en fødselsrate på 11,3 promille og en dødsrate på 7,3. Hver kvinne får i snitt 1,77 barn (CIA World Fact Book). 37 % av det totale folketallet er utlendinger, de fleste fra sørlige deler av Europa (portugisere, italienere, franskmenn).

Befolkningstettheten er ca. 209,7 per km2, men er ujevnt fordelt. Bosetningen er tettest omkring hovedstaden, i industriområdene helt i sør og i jordbruksområdene i Gutland. 92 % av befolkningen bor i byer. De største byene er hovedstaden Luxembourg, Esch-sur-Alzette, Differdange og Dudelange.

Religion

Ca. 91 % av befolkningen er katolske kristne, og det finnes også protestantiske kristne og jøder.

Språk

Offisielle språk er fransk, tysk og letzebuergesch. Sistnevnte er en moselfrankisk dialekt av tysk, som også er morsmålet for størstedelen av befolkningen. Det er vesentlig forskjellig fra tysk (høytysk) og ikke uten videre forståelig for tyskspråklige.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg