Musikk i Luxembourg

Musikkmanuskripter vitner om rik kirkemusikalsk aktivitet i middelalderen ved abbediet i Echternach, som ble etablert ca. 700. På 1200-tallet opptrådte omreisende minstreler ved slottene, og mange adelsmenn spilte lutt. I 1446 ble det dannet laug for lutt- og fløytespillere. Jesuittene drev musikkopplæring på 1600-tallet, ellers er det bevart få dokumenter om musikkaktivitet fra denne tiden.

Echternach forble et kulturelt senter inntil 1794, da franske revolusjonære tropper angrep byen, og biblioteket med uerstattelige manuskripter ble ødelagt. Samme år ble det første filharmoniske selskap dannet i Wiltz, og den første École de Musique i 1822. Ved sammenslåing av to militærkorps i 1867 ble grunnen for et symfoniorkester lagt, og to år senere ble Luxembourg byteater åpnet. Til tross for etablering av flere musikkinstitusjoner, også etter 1900, har den offentlige musikkaktiviteten avtatt på 1900-tallet.

Radio Luxembourg, etablert 1931, har spilt en viktig rolle internasjonalt som formidler av populærmusikk. Stasjonen har sitt eget symfoniorkester med musikere fra andre land.

Folkemusikken har røtter i middelalderens kontinentale tradisjoner, med instrumenter som dreielire, munnharpe, siter og sekkepipe.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg