Luxembourgs deputertkammer
Luxembourgs deputertkammer (Abgeordnetenkammer/Chambre des Députés) holder til i denne bygningen i hovedstaden Luxembourg.

Luxembourg er et konstitusjonelt monarki, med en storhertug som statsoverhode, og et parlamentarisk demokrati.

Lovgivende myndighet er lagt til deputertkammeret, som velges i allmenne valg for fem år. De 60 representantene velges etter forholdstallsmetoden, men velgerne har like mange stemmer som det skal velges kandidater fra en krets og kan derfor spre sine stemmer, også på flere partier. Det er stemmeplikt og derfor høy valgdeltagelse. Et statsråd på 21 personer, utnevnt av storhertugen, har visse lovgivende funksjoner. Regjeringen utnevnes av storhertugen, men er ansvarlig overfor deputertkammeret og representerer dettes flertall.

Grunnloven er fra 1868, med viktige endringer fra 1919 og senest endret i 1999.

Administrativ inndeling

Luxembourg er en utpreget enhetsstat, inndelt i tre distrikter, Diekirch, Grevenmacher og Luxembourg. Distriktene er inndelt i 12 kantoner, styrt via staten. Kantonene er igjen inndelt i kommuner som er styrt av valgte råd (6 år) og en borgermester utpekt av rådet.

Rettsvesen

Domstolsvesenet består av fredsdomstoler, distriktsdomstoler og en høyesterett (16 medlemmer). Den øverste retts dommere utnevnes av storhertugen, men etter råd fra retten selv. Høyesterett nominerer dommere til lavere retter. Luxembourg bruker ikke jury. Det er en egen forfatningsdomstol og egne sosiale domstoler, blant annet for å avgjøre forsikringssaker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg