munnharpe

Av /Flickr.
Lisens: CC BY SA 2.0

Artikkelstart

Munnharpe er et musikkinstrument av asiatisk opphav, som de siste to tusen år har bredt seg over store deler av Vesten. Munnharpen brukes i norsk folkemusikk.

I Asia finnes utallige former, laget av bambus, tre, horn, ben og metall. I Europa er bare metallmunnharpe kjent, utformet som en ramme med en lang ståltunge som kan svinge fritt i spalten mellom rammens to parallelle armer.

Utøveren spiller ved å presse rammen mot tennene og slå på ståltungen med pekefingeren slik at den settes i bevegelse. På en del asiatiske former spilles det ved å rykke i en snor festet til tungeroten. Ved hjelp av endringer av munnhulen forsterkes ulike overtoner i lyden fra selve instrumentet. Variasjoner i overtonene skaper en melodi samtidig som munnharpens grunntone ligger under som en bordun.

I Norge ble munnharpen i løpet av 1800-tallet for en stor del fortrengt av munnspillet, men har de senere årene igjen kommet i bruk i norsk folkemusikk. Ved Landskappleiken konkurreres det i munnharpespill i klassen «eldre folkemusikkinstrumenter».

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Bendik Giske

Takk for god informasjon, men hva legges i begrepet "melodilignende musikalsk forløp"? Er det implisitt at melodi er noe konkret som munnharpisten kun kan håpe på å imitere? Finnes det grunnlag for å påstå at det ikke er melodien som ligner på munnharpens musikalske forløp? Hvis melodien er høna, er munnharpen egget?

svarte Hallvard Godal

Hei og takk for sprsmål. Det er kanskje ikke en helt god formulering, jeg skal se nærmere på det. Utganspunktet er at munnhulen og instrumentet setter en klar begrensning på hvilke toner som kan spilles med utganspunkt i toner fra overtonerekken. En melodi med et svært begrenset antall toner fra overtonerekken vil kunne spilles. En mer diatonisk temperert melodi vil det i utgangspunktet ikke være mulig å spille alle toner helt korrekt, men deler av melodien så man får et melodilignende musikalsk forløp. Så det er ikke implisitt at melodi er noe konkret som munnharpisten kun kan håpe på og imitere. Dette kan også manipuleres ved elektronikk eller spesielle instrumenter og spilleteknikker. Det er også store lokale variasjoner ulike deler i verden.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg