orkester

Symfoniorkesteret består av fire hovedgrupper: Strykere, treblåsere, messingblåsere og slagverk. I en vanlig oppstilling sitter strykerne alltid forrest på podiet. Treblåserne sitter i midten bak strykerne, og bakenfor dem igjen messingblåsere og slagverk.

Et janitsjarorkester er sammensatt av blåse- og slagverksinstrumenter, men i motsetning til brassband har de ikke noen standardisert besetning. Bildet viser Kampen Janitsjarorkester i forbindelse med orkesterets 75-årsjubileum i 2004.

Av /Scanpix.

Orkester betegner et større ensemble av instrumentalmusikere, for eksempel symfoniorkester, filharmonisk orkester, kammerorkester, strykeorkester, blåseorkester, militærorkester eller janitsjarorkester.

Faktaboks

uttale:
orkˈester
etymologi:
av gresk, egentlig ‘danseplass’

Ordet orkester kommer fra det greske orkhestra, som i det antikke greske teateret var sceneplassen nærmest tilskuerne hvor koret beveget seg. Da forsøkene på å gjenreise den gamle greske tragedie på slutten av 1500-tallet førte til en ny kunstform, operaen, gikk navnet over på den plassen musikkeksekutørene inntok, og til slutt på selve musikernes ensemble.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg