Luxembourgs geografi

Ravinen Vallée de la Pétrusse går gjennom hovedstaden og gir byen et særpreg. Byen er anlagt delvis nede i ravinen og dels på platået rundt.

Av /KF-arkiv ※.

Landskap ved Mosel-elven sørøst i landet, nær grensen til Tyskland. Langs åssidene dyrkes vindruer.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Luxembourgs største utstrekning øst–vest er 57 kilometer og nord–sør 82 kilometer. Landet er stort sett dannet av bekkenområdene til elvene Sûre og Alzette, som begge renner ut i Sauer, som er en bielv til Mosel. Den nordlige tredjedelen av landet, Ösling, gjennomskjæres av en fortsettelse av de belgiske Ardennene, som forbinder disse med Eifel i Tyskland. Dette karrige platålandskapet av devonske skifere med en del skog når opp i høyder på vel 500 meter over havet.

Høyeste punkt er Kneiff på 560 meter over havet. Buurgplaatz på 559 meter over havet ble tidligere nevnt som det høyeste punktet. De sørlige to tredjedelene kalles Gutland eller Bon Pays (Godt land), og består av brede, fruktbare daler bygd opp av sandstein og kalkstein. Området lenger øst er kupert og skogdekt. Moseldalen langs sørøstgrensen er det lavest beliggende området.

42 prosent av landet har dyrkbar jord, mens litt under en fjerdedel er skogdekt. Luxembourgs østre grenser utgjøres av de tre elvene Mosel, Sauer (fransk Sûre) og Our.

Klima

Luxembourg har temperert mellomeuropeisk klima av samme type som i det østlige Belgia. Vintrene er milde med middeltemperatur 0 °C i januar. Somreneer kjølige og fuktige med middeltemperaturer i juli på 16–18 °C. Årsnedbøren ligger gjennomsnittlig på mellom 750 og 1000 millimeter. Ösling-regionen er noe kjøligere enn de sørvendte skråningene i Gutland. I 2000–2008 ble det i 376 meter over havet i desember–mars i gjennomsnitt registrert snø fra 5,5 til 9,2 dager per måned. Flest dager med snø var det i januar.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg