Nettside, er et dokument på verdensveven (World Wide Web). En nettside kan inneholde tekst, bilder, lyd, video, animasjon og lenker til andre nettsider. Eksempler er nettsidene til NRK (nrk.no) eller Store norske leksikon (snl.no). Det er omtrent 1,7 milliarder nettsider på verdensveven.

Faktaboks

Også kjent som
webside, hjemmeside, nettsted

En nettside er et hypertekstdokument som er spesifisert og bygd opp ved bruk av HTML-protokollen. For å lese en nettside må man benytte en nettleser (web-browser). Hver nettside har en unik nettadresse (URL) som spesifiserer hvor dokumentet finnes.

Ordet hjemmeside brukes ofte om startsiden eller hovedsiden på et nettsted. Nettstedet består vanligvis består av flere hypertekstdokumenter. Flertallsformen brukes ofte om hele nettstedet («hjemmesidene») til en person, bedrift eller organisasjon. Nettside er en mer generell betegnelse på et vilkårlig hypertekstdokument tilgjengelig på verdensveven.

Den første nettsiden ble lagd som en del av utviklingen av verdensveven på begynnelsen av 1990-tallet. Det er teknologiene HTML, HTTP, og URL som utgjør kjernen i verdensveven. Nettsider er beskrevet ved å følge HTML standarden og har en adresse som følge av URL protokollen. HTTP er protokollen som må brukes av en nettleser for å vise innholdet på en nettside.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg