Vitis vinifera dyrkes ideelt i et belte mellom 30 og 50° nord for ekvator og 30 og 45° syd for ekvator, men enkelte vindyrkende områder ligger i dag lenger nord og sør.
Vitis vinifera dyrkes primært for vinproduksjon (vinifikasjon), med unntak av enkelte sorter muskatell/muscat, som i likhet med andre spisedruer også spises ferske, tørket til rosiner eller hermetisert, i tillegg til at druene saftes eller presses til juice.
Flere andre økonomisk viktige druearter dyrkes for druer til konsum og matproduksjon.
Enkelte Vitis-arter som Vitis rupestris, Vitis riparia og Vitis berlandieri, og ulike krysninger av disse, brukes som rotstokker til poding av Vitis vinifera. Etter at den amerikanske vinlusa Phylloxera vastatrix angrep europeiske vinmarker på slutten av 1800-tallet og man fant at amerikanske rotstokker var resistente, er det vanlig å pode vindruesorter på resistente rotstokker. Det er også gjort forsøk på krysninger av Vitis vinifera med andre Vitis-arter med mindre hell. Det er kun hybriden Baco 22a som har vært tillatt i Europa, og da kun i armagnacproduksjon. I desember 2021 kom imidlertid en ny EU-regulering som åpnet for at mer resistente hybrid-druer kan dyrkes til kommersiell vin også i Europa. Beslutningen er begrunnet med at klima- og temperaturendringer har endret vekstvilkårene for Vitis vinifera og at de i fremtiden ikke nødvendigvis vil kunne bli dyrket i de samme områdene som tidligere, samt at man i enkelte områder har sett en økende problematikk med sopp- og sykdomsangrep. Det er likevel ikke forventet at kvalitetsregioner i sine egne regelverk vil godta hybrid-druer med det første.
I Europa er det i tillegg til Vitis vinifera kun arten Vitis sylvestris (villvin) som vokser vilt, i hovedsak i middelhavslandene.
Kommentarer (2)
skrev Gudmund Grønhaug
Hei
Savner Muskatell her.
Kikket etter den for å se når den har sesong som spisedrue og fant den ikke.
Usikker, men tror det er en av få vindruer som også brukes som "vanlig" spisedrue og rosin?
skrev Lene Aarnes
Du har helt rett, muskatell skal med.
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.