Vollen - Asker

Modell av Oslofjorden trebåtmuseum.
Modell av Oslofjorden trebåtmuseum
Av .
Vollen.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Vollen er et tettsted i Asker kommune, Viken fylke, ved Indre Oslofjord og riksvei 165 Slemmestadveien.

Fra Vollen går Vollenbåten hurtigbåt til Slemmestad og Oslo. Langs Oslofjorden går Kyststien gjennom bygda og langs Vollen badestrand. Vollen Marina finnes i Vollenbukta, Maudbukta, og der ligger også Vollen ungdomsskole og Arnestad skole ligger ved grensen til Bjerkås.

Kultur

I Vollen ligger Oslofjordmuseet med trebåtsamling. Det er planlagt utbygning av museet med blant annet Roald Amundsens polarbåt Maud og fly Kristine. Gamle trebåter ligger i flerbrukshavn.

Selvikvillaen er et sommerhus i sveitserstil som skal huse nærmiljøsentralen.

Historikk

Vollen ble bosatt for mer enn 7000 år siden og hadde boplasser i bronsealderen på Guivarvet og Gisletoppen. De eldste gårdene er Gui, Gisle og Østern fra jernalderen.

Hans Kr. Christensen kjøpte Vollen gård og åpnet landhandel og bakeri i 1870. Voldenbugtens Handelsforening ble etablert i 1896. Ole Lund kjøpte handelsstedet i 1900 og overlot det til svigersønnen Knut Nilsen i 1940.

Johan Anker gikk 1905 i kompaniskap med Christian Jensen i Anker & Jensen båtbyggeri. Jensen bygget også Roald Amundsens polarskip Maud.

Tore og Ann-Kristin Sigernes kjøpte handelsstedet av Signe Lund-Nilsen i 1988, og åpnet Cafe Oscar i 1990. I dag finnes variert forretningsliv i et kystmiljø med trehusbebyggelse.

Kart

Vollen
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Knut Førsund (red.): Vollen fra fortid til nåtid. Vollen Vel og Vollen Historielag 2013.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg