Hurumlandet

Kartskisse over Hurumlandet

Kart over Hurumlandet.

Kart over Hurumlandet i Asker kommune
Det høytliggende landskapet mellom Oslofjorden og Drammensfjorden, som danner en halvøy, kalles for Hurumlandet. Vanligvis regnes de tidligere kommunene Røyken og Hurum for å utgjøre landskapet.

Artikkelstart

Hurumlandet er ei skogkledd halvøy mellom Oslofjorden og Drammensfjorden i Asker kommune, Viken fylke. Landskapet er vanligvis definert til å bestå av området utgjort av de tidligere kommunene Røyken og Hurum.

Berggrunnen på Hurumlandet består av Oslofeltets permiske magmabergarter i størstedelen av kommunen, hovedsakelig drammensgranitt. Det går en stripe grunnfjellsgneis i øst langs Oslofjorden, og en stripe kambrosiluriske skifre langs kysten i sørvest. Landet hever seg nokså bratt fra sjøen til 150 meter over havet, og nesten 4/5 av arealet ligger mellom 150 og 300 meter over havet.

Karakteristisk for landskapet er skogkledde åser opp til 361 meter over havet på Stikkvannskollen. Landskapet gjennomskjæres av smådaler, de fleste i nord–sør-retning. Sandungsdalen sør for vannet Sandungen på 149 meter over havet er det største dalføret. Den nordligste delen av dalen er flat, åpen og oppdyrket; den sørligste delen er trang og bratt.

Tvers over Hurumlandet, mellom Drammensfjorden og Oslofjorden, ligger restene av en stor endemorene, Raet, som ble dannet etter siste istid. Morenen stenger nesten Drammensfjorden ved Svelvik/Verket (Svelvikmorenen) og er fremtredende ved Oslofjorden i Storsand vis-à-vis Drøbak. Endemorenen har demt opp Sandungen i innlandet.

Jordbruksområdene ligger for størstedelen litt innenfor kysten i sørvest, utenfor morenen. Tofteholmen, Ranvikholmen og Mølen er fredet på grunn av interessant geologi og et egenartet planteliv. Plantelivet er rikest på Mølen, med kraftig lindeskog og misteltein.

Hurummarka er et tur- og friluftsområde som dekker det meste av Hurumlandet. Stikkvannskollen på 361 meter over havet er høyeste punkt og med Tofteskogen naturreservat på sørsiden. Stikkvannshytta turisthytte ligger ved nordenden av Stikkvann.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Bjørn Heidenstrøm: Halvøya – de beste turene på herlige Hurum. 2016.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg