Røyken kirke
Røyken kirke
Av .
Lisens: Gnu FDL

Røyken kirke er ei kirke med kirkegård i Asker kommune i Akershus. Kirka er ei steinkirke fra middelalderen i romansk stil. Nøyaktig byggetidspunkt er ukjent. Røyken kirke er underlagt Oslo bispedømme og Asker prosti. Den er fredet.

Kirka ligger på en bakketopp nord for elva Skithegga og Røyken stasjon. Den gamle hovedveien gjennom Røyken, mellom Gullaug ved Drammensfjorden og Slemmestad ved Oslofjorden, passerer forbi kirka.

Kirka har skip og kor fra middelalderen. Koret har rett avslutning i øst, og et godt bevart østvindu og sørportal. Bak preikestolen er ei alternisje fra middelalderen delvis synlig. Nytt tak og ny takrytter ble bygd i 1822. De nåværende galleriene ble bygd i 1859. Våpenhuset og sakristiet ble bygd i forbindelse med restaurering av kirka i årene 1936-1939.

Inventar

Døpefonten av kleberstein er fra middelalderen. Middelalderens steinalter er også bevart. Kirka har flere kalkmalerier fra middelalderen. Altertavla med lidelseshistorien er datert 1692 og skåret av båtbygger Stillef Auke fra Svelvik. Også preikestolen er fra 1600-tallet. Kongemonogrammene til kong Christian V og Fredrik IV er malt over korbuen.

Fra Røyken kirke er en akvamanile i form av en løve, og et røkelseskar fra middelalderen bevart på museer. Eldre kilder forteller også at kirka fram til begynnelsen av 1800-tallet hadde et relikvieskrin og et helgenbilde av jomfru Maria.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg