Fra gammelt av har det i Norge vært produsert store mengder naturis, som til dels har vært eksportert til fjerntliggende land. Naturis skjæres på vann eller spesielle isdammer i form av blokker på 200–300 kg, og oppbevares i isolerte lagerhus. Over det meste av verden og også i Norge er nå naturis utkonkurrert av kunstis, som ofte faller billigere og har sanitære og andre fordeler. Kunstis fremstilles fabrikkmessig ved hjelp av kjølemaskiner, ofte i form av blokkis (blokkstørrelse vanlig 25–200 kg i større anlegg) eller som småis (terninger, sylindrer eller uregelmessige småstykker eller flak). Såkalt krystallis fremstilles av destillert vann, klaris av vanlig ledningsvann som mekanisk er befridd for luft, og mattis av ledningsvann uten fjernelse av oppløst luft. Mattis inneholder derfor finfordelte luftblærer, som gir den et melkehvitt utseende.

I en vanlig blokkisgenerator fryses isen i svakt koniske beholdere, isceller, som nedsenkes i en tank med avkjølt saltlake (−5 til −10 °C). Frysingen tar gjerne fra 16 til 48 timer, avhengig av blokkstørrelse og laketemperatur. Når blokkene er ferdigfrosset, dyppes cellene en kort stund i varmt vann og tømmes ved hjelp av et tippeapparat. Deretter blir de ofte oppbevart på et kjølt islager (ca. −5 °C).

For produksjon av småis finnes en hel del forskjellige maskintyper. Dels fryses isen i form av en hel sylinder i utvendig kjølte rør (røris), dels fryses den på roterende eller faststående tromler, hvorfra den skrapes, brytes eller hakkes løs ved passende mekaniske innretninger (flakis, skjellis, bruddis osv.). Disse maskinene er enerådende for mindre produksjonsmengder og blir også mer og mer utbredt for store anlegg, da de kan automatiseres i større grad enn vanlige blokkisverk. På den annen side egner småisen seg ikke så godt for lagring.

Isen brukes vesentlig til kjøling av matvarer under lagring og transport. I Norge går den største delen av produksjonen til pakking av fersk fisk og sild og transport av disse varene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.