isproduksjon

Isskjæring på Smestaddammen, Oslo, 15. desember 1912.
Av /digitaltmuseum.no.
Lisens: CC BY SA 3.0
Isskjæring ved hjelp av spesielle issager. Bilde tatt på Smestaddammen, Oslo, 15. desember 1912.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Isproduksjon, produksjon kunstig is eller skjæring av naturlig is til forskjellige formål. Isen brukes vesentlig til kjøling av matvarer under lagring og transport. I Norge går den største delen av produksjonen til pakking av fersk fisk og sild og transport av disse varene. Isbiter brukes til nedkjøling av drikkevarer.

Naturis

Fra gammelt av har det i Norge vært produsert store mengder naturis, som til dels har vært eksportert til fjerntliggende land. Naturis skjæres på vann eller spesielle isdammer i form av blokker på 200–300 kg, og oppbevares i isolerte lagerhus. Dette kalles også isdrift.

Over det meste av verden og også i Norge er naturis utkonkurrert av kunstis, som ofte faller billigere og har sanitære og andre fordeler.

Kunstis

Kunstis fremstilles fabrikkmessig ved hjelp av kjølemaskiner, ofte i form av blokkis (blokkstørrelse vanlig 25–200 kg i større anlegg) eller som småis (terninger, sylindrer eller uregelmessige småstykker eller flak, isbiter). Såkalt krystallis fremstilles av destillert vann, klaris av vanlig ledningsvann som mekanisk er befridd for luft, og mattis av ledningsvann uten fjernelse av oppløst luft. Mattis inneholder derfor finfordelte luftblærer, som gir den et melkehvitt utseende.

I en vanlig blokkisgenerator fryses isen i svakt koniske beholdere, isceller, som nedsenkes i en tank med avkjølt saltlake (−5 til −10 °C). Frysingen tar gjerne fra 16 til 48 timer, avhengig av blokkstørrelse og laketemperatur. Når blokkene er ferdigfrosset, dyppes cellene en kort stund i varmt vann og tømmes ved hjelp av et tippeapparat. Deretter blir de ofte oppbevart på et kjølt islager (ca. −5 °C).

Isbiter og småis

For produksjon av småis finnes en hel del forskjellige maskintyper. Dels fryses isen i form av en hel sylinder i utvendig kjølte rør (røris), dels fryses den på roterende eller faststående tromler, hvorfra den skrapes, brytes eller hakkes løs ved passende mekaniske innretninger (flakis, skjellis, bruddis osv.). Disse maskinene er enerådende for mindre produksjonsmengder og blir også mer og mer utbredt for store anlegg, da de kan automatiseres i større grad enn vanlige blokkisverk. På den annen side egner småisen seg ikke så godt for lagring.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg