Slependen, tettsted på grensen mellom Asker og Bærum kommuner, Akershus, i den sørligste del av den sammenhengende bebyggelsen vestover fra Oslo. Tettstedet grenser til Billingstad.

På Slependen er det vesentlig villabebyggelse. Dessuten finnes atskillig kontor- og forretningsvirksomhet langs E 18; blant annet IKEA.

Slependen stasjon åpnet i 1873 og ble sist oppgradert i 1993. Stasjonen ligger på  Drammenbanen  15 km fra Oslo S. Fra 2014 blir det kvarterfrekvens for lokaltogene mellom Asker og Lillestrøm. Stasjonen betjente 280 000 passasjerer i 2012.

Tidligere var Slependen (Slepen) midtpunkt for kalkbrenning i Asker og Bærum. Slepen var sundet mellom Nesøya og fastlandet; ødegård under Nesøya setegård. Kalkovnen på Slependen er en sjaktovn fra 1914 og ferdig restaurert i 1994.

Slepen var lade- og tollsted fra 1600-tallet, som var underlagt Christiania – Oslo. Jern fra Bærums Verk og kalk fra Asker og Bærum ble skipet ut. Vinterstid ble varene slept med hest på isen til Oslo - derav navnet.

Navnet er enden på slepa, dvs. på slepeveien over isen til Oslo.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.