Slependen, tettsted på grensen mellom Asker og Bærum kommuner, Akershus, i den sørligste del av den sammenhengende bebyggelsen vestover fra Oslo. Tettstedet grenser til Billingstad.

På Slependen er det vesentlig villabebyggelse. Dessuten finnes atskillig kontor- og forretningsvirksomhet langs E 18; blant annet IKEA.

Slependen stasjon åpnet i 1873 og ble sist oppgradert i 1993. Stasjonen ligger på  Drammenbanen  15 km fra Oslo S. Fra 2014 blir det kvarterfrekvens for lokaltogene mellom Asker og Lillestrøm. Stasjonen betjente 280 000 passasjerer i 2012.

Tidligere var Slependen (Slepen) midtpunkt for kalkbrenning i Asker og Bærum. Slepen var sundet mellom Nesøya og fastlandet; ødegård under Nesøya setegård. Kalkovnen på Slependen er en sjaktovn fra 1914 og ferdig restaurert i 1994.

Slepen var lade- og tollsted fra 1600-tallet, som var underlagt Christiania – Oslo. Jern fra Bærums Verk og kalk fra Asker og Bærum ble skipet ut. Vinterstid ble varene slept med hest på isen til Oslo - derav navnet.

Navnet er enden på slepa, dvs. på slepeveien over isen til Oslo.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.